Koláč zvaný šachovnice vypadá tak unikátně, že zaujme každého

Šachovnice není jenom pomůcka i známých společenských her. Jedná se taká o název tohoto koláče. Kde se tento název vzal? Stačí se podívat na výsledek a bude vám to jasné. Už na první pohled se vám na něho budou sbíhat sliny. A co teprve, až ho ochutnáte. Chcete? Pokud ano, přinášíme vám recept.

Co budete potřebovat?

Aby dort vypadající jako šachovnice vznikl, je třeba nejenom dodržovat správný postup vrstvení, ale je třeba zajistit i to, že budete mít ty pravé ingredience. Aby se vše povedlo, nachystejte si:

  • 50 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 150 g másla
  • 180 g mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Jak správně tušíte, tímto máte po ruce všechny ingredience, které se používají na těsto. A jsou tmavou složkou dortu. Nyní bude třeba mít po ruce ještě věci na složku světlou. Tady si nachystejte:

  • 4 vejce
  • 120 moučkového cukru
  • 700 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Když máte i druhou složku, je třeba připomenout, že tento dort má také polevu. Ta už je jednoduchá a potřebovat na ni budete jenom toto:

  • 100 g čokolády
  • 50 g másla

Jako první těsto

Nejprve si udělejte těsto. Na to potřebujete první část ingrediencí. Jeho příprava není nijak složitá, jelikož stačí jenom to, že všechny složky smícháte dohromady. Vzniknout by měla jednotná hutná hmota.

Ta se následně nalije do pekáče vyloženého pečicím papírem, nebo alobalem. Všechno následně zamíří do trouby, rozehřátí na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je v tomto případě zhruba 25 – 30 minut, dle potřeby.

Připravte si krém

Když se těsto peče a potom když chladne, je ta správná chvíle na přípravu krému. Ani tady není třeba dělat nic složitě. Ingredience znáte a tak vám stačí je jenom smíchat dohromady. Opět do konzistence, která bude hladká a v tomto případě by měla být také celkem příjemně nadýchaná.

Nyní šachovnice

Vše potřebné máte a tak se můžete pustit do tvorby šachovnice. Základem je nakrájet těsto na celkem 10 stejných proužků. Čtyři necháte v pekáči se stejnou mezerou, zbývající vyndáte.

Potom vezmete krém a ten budete do vzniklých mezer jednoduše nanášet, třeba pomocí cukrářského sáčku. Cílem je dané mezery kompletně vyplnit.

Následuje opět postup založený na tom, že do pekáče dáte jednotlivé kousky těsta a mezi ně nanesete krém. Tím vytvoříte druhou řadu. Právě tímto krokem zajistíte onen požadovaný vzhled šachovnice.

Na závěr poleva

Když se vám vše povedlo, nezapomeňte ještě na polevu. Ta vznikne snadno. Ve vodní lázni stačí jenom rozpustit čokoládu, ke které následně přidáte povolené máslo. Když se složky propojí, polijte svůj dort a čokoládu rozetřete až do stran. Potom nechte v lednici chladnout a máte hotovo. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]