Křehká pomerančová bábovka zaujme netradiční chutí

Klasickou voňavou a vláčnou bábovku zná nejspíš každý. Bábovka je dezertem, který si lidé pamatují z dětství, kdy ji nejčastěji pekly naše babičky a sladkým aroma rozvoněly celý byt. Tento lahodný koláč má mnoho svých podob. Jedna rodina dělá klasickou mramorovou bábovku, druhá zase přidává tvaroh, kokos, nebo ořechy. My pro vás nyní máme velice netradiční recept na pomerančovou bábovku, která zcela jistě zachutná nejen vám, ale i vaší rodině. Je velice osvěžující a výborně doplní šálek dobré kávy, kakaa i čaje.

Potřebné ingredience na pomerančovou bábovku

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience:

  • 4 vajíčka
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 200 gramů změklého másla

Také budete potřebovat: sklenici polohrubé mouky, kypřící prášek, vanilkový cukr a 6 lžic šťávy z čerstvých pomerančů.

Jak postupovat při přípravě pomerančové bábovky?

Vajíčka si rozklepněte do hlubší mísy, zasypte krystalovým a vanilkovým cukrem a vyšlehejte pomocí metličky do pěny. Následně zakomponujte mléko, pomerančovou šťávu a změklé máslo a promíchejte do hladké konzistence. Nakonec přijdou na řadu suroviny sypké. Do hmoty prosejte přes jemné sítko polohrubou mouku, kypřící prášek a vytvořte homogenní těsto na pomerančovou bábovku. Mělo by být polotekuté.

Fáze pečení a servírování pomerančové bábovky

Připravené pomerančové těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku (vysypat formu je možné i pomocí mletých ořechů, nebo jemného kokosového prášku), pokud bábovkovou formu nemáte, můžete samozřejmě použít i dortovou formu. Následně dejte směs do trouby a pečte přibližně 30 až 40 minut při 180 stupních Celsia. Řídit se samozřejmě můžete dle zvyklostí a zkušeností s vaším spotřebičem. Upečenou pomerančovou bábovku můžete na závěr posypat moučkovým cukrem, nebo polít čokoládovou polevou.

Bude tak jako tak chutnat božsky. Pakliže zatoužíte bábovku vylepšit, učiníte tak použitím pomerančového džemu, nebo marmelády, kterou pomažete na jednotlivé kousky bábovky. Tím umocníte chuť pomeranče v těstu. Každí sousto tak bude jakousi pomerančovou fantazií. Chuť osvěžujících citrusů v klasickém piškotu vás velice mile překvapí. A k létu prostě tato kombinace patří. Kromě pomeranče můžete vyzkoušet i citron. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]