Křehké máslové cukroví

Někteří lidé jsou po svátcích doslova přejedení cukroví. Pokud však mezi tyto jedince nepatříte a rádi byste si připravili mimořádnou pochoutku, vsaďte na tento snadný recept, díky kterému vykouzlíte křehké máslové sušenky. Těsto neobsahuje vajíčka, přesto je velmi vláčné díky jogurtu.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu máslového cukroví?

Na těsto si obstarejte tyto ingredience:

  • 100 gramů bílého jogurtu
  • 500 gramů hladké mouky
  • 250 gramů změklého másla
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • ½ šálku moučkového cukru
  • ovocný džem na slepování dle preferencí
  • čokoládová poleva dle obliby
  • mleté lístkové oříšky (nemusí být)

Jak postupovat při přípravě máslového cukroví?

K ruce si vezměte mísu a prosejte do ní hladkou mouku. Posléze přisypejte i moučkový cukr, přidejte změklé máslo, jogurt, vanilkový cukr a vypracujte rukama nelepivé, hladké a vláčné těstíčko. To následně zabalte do potravinové fólie a nechte „odpočívat“ po dobu alespoň jedné hodiny v lednici. V další fázi se pusťte do tvoření cukroví.

Těsto vyválejte na pomoučeném vále na placku a z ní vykrajujte tvary dle libosti. Mohou to být rohlíčky, kolečka, srdíčka, zkrátka cokoliv. Kousky těsta vyskládejte na plech vyslaný pečícím papírem a dejte péct na deset minut při teplotě 180 °C.

Dokončování máslového cukroví a jeho servírování

Upečené cukroví vyndejte z trouby a nechte na sporáku zcela vychladnout. Pak jednotlivé kousky slepujte k sobě oblíbeným džemem (hodit se bude například rybízový) a polévejte čokoládovou polevou.

Z poloviny je možné pečivo obalit i v mletých lískových oříšcích.

Kreativní jedinci pak mohou dozdobit cukroví proužky či jinými tvary pomocí bílé čokolády.

Až poleva zatuhne, podávejte dezert s šálkem oblíbeného teplého nápoje (s čajem, kakaem, espressem, grogem, svařákem). Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]