Křehký jablečný koláč se sušenkovým korpusem vás nadchne

Sladký koláč potěší kdejakého mlsouna. Připravit ho můžete na různé způsoby. Velmi oblíbený je ten piškotový, ovšem vynikajícím bude i ten z křehkého máslového těsta. A když ho obohatíte o čerstvá jablíčka, připravíte přímo skvost!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu jablečného koláče?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience na těsto:

  • 3 vejce
  • 200 gramů hladké mouky
  • 1 špetku soli
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 125 gramů měkkého másla
  • 1 a ½ balíčku vanilkového cukru
  • 125 gramů moučkového cukru
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání

Na plnění korpusu si připravte:

  • 600 gramů čerstvých jablek
  • 50 mililitrů citronové šťávy
  • trochu mleté skořice
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 až 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 vejce

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

Začněte tím, že si v míse rozmícháte vejce spolu s cukrem moučkovým a vanilkovým. Poté přidejte smetanu ke šlehání, špetku soli, měkké máslo, prosátou hladkou mouku a vypracujte homogenní vláčné těsto, které bude držet tvar. To nakonec vyválejte na pomoučeném vále v plát a ten umístěte buď na plech s pečícím papírem anebo do kulaté formy na koláč, kterou jste vymazali máslem. Hmotu ještě propíchejte na několika místech vidličkou.

Příprava jablek, kompletace koláče a jeho pečení

Dále si omyjte a očistěte jablka od jádřinců. Pak je naplátkujte a v míse ochuťte mletou skořicí dle libosti a také zakápněte citronovou šťávou. Ovoce navrstvěte na těsto a dejte péct do předehřáté trouby na 12 až 15 minut při teplotě 180 °C.

Následně koláč vyjměte, přelijte směsí z tří lžic smetany, dvou vajec i moučkového cukru a dopékejte dalších 50 minut na mírnější teplotu.

Servírování jablečného koláče

Po dopečení koláč s jablky vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem a až zchladne, podávejte třeba s šálkem kávy anebo čaje.

Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]