Křupavé a jemné zároveň: Lahodné hranolky díky tajné přísadě

Bramborové hranolky miluje snad každý. Nejlepší jsou ovšem ty domácí. Mají totiž plnější chuť a jejich přípravu si ohlídáte natolik, že nebudou obsahovat přebytečné množství tuků. Hranolky mají svůj původ v Belgii, dodnes je jimi země velice proslulá. Tato bramborová pochoutka se připravuje buď smažením v rozpáleném oleji, nebo také pečením.

Je častou a oblíbenou přílohou k různým pokrmům, jako je smažený sýr, masitý steak, nebo i řízek. Lze je ale jíst i samotné pouze s majonézou, tatarskou omáčkou, nebo kečupem. Je to zkrátka lahoda. Připravte si s námi takové hranolky, které vám i v Belgii budou závidět!

Tajný trik pro jemnější a křupavější hranolky

Někdo dělá hranolky ze syrových brambor, my vám dáme ale tip na hranolky, které si usmažíte z brambor uvařených. V čem spočívá vlastně ten záhadný trik? Je to zcela jednoduché. Až dáte brambory vařit, nezapomeňte kromě soli do vody přidat i trochu cukru. Právě ten způsobí, že hranolky budou o poznání jemnější a křupavější! Brambory nevařte do úplného změknutí. Měli by být tvrdší.

Jak postupovat?

Brambory jste si již uvařili v osolené vodě s trochou cukru, nechte je tedy vystydnout. Až budou vychlazené, můžete je buď oloupat, nebo slupku ponechat. Doporučuje ji ponechat, budou mít lepší chuť. Jednotlivé brambory nakrájejte nejprve na plátky a pak na stejně široké hranoly. Je jen na vás, jestli budete dělat hranolky menších rozměrů, nebo ta delší.

Mezitím si rozpalte v hrnci olej, kterého by mělo být alespoň půl litru, aby byly brambory zcela ponořené. Můžete samozřejmě použít i speciální fritovací hrnec, nebo hranolky vložit na plech do trouby, což je ta zdravější varianta, která umožní omezit tuk. Až budete mít tuk rozpálený, vložte do něj připravené kousky brambor. Fritujte, dokud nebudou hranolky do zlatova. Poté vyjměte a položte na savý kuchyňský papír a zbavte přebytečného tuku. Nakonec ochutnejte a radujte se ze skvělé chutí domácích hranolků.

Servírování hranolek

Hotové hranolky jemně posolte, kdo má rád pikantní chutě, může ochutit i jinými druhy koření. Lze použít koření určené na pečené brambory, sladkou papriku, sušený česnek, nebo chilli. Můžete je přidat k jinému pokrmu, jako přílohu. Bramborové hranolky vám ale budou chutnat dozajista i samotné. Jsou lahodné, jemné a křupavé! Vyzkoušejte je.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]