Kuřecí maso mnohé překvapí vytékající tekutinou. Víme, o co jde

O „vylepšování“, pokrmů, jako je třeba kuřecí maso, ze strany zástupců masného průmyslu už kolují na veřejnosti doslova legendy. Maso napíchané vodou, cukrem, antibiotiky a kdovíčím ještě snižují náš požitek z nákupů i jídla, které je z těchto surovin připraveno. Nejhorší situace nastává pro ty, kteří nemají přístup k masu od farmářů z malých chovů, které jediné dává naději na neupravené a opravdové maso, které narostlo přirozenou cestou.

V tom případě totiž nezbývá nic jiného, než si maso z obchodu opravdu koupit. Ale jak poznat, které vlastnosti jsou u masa normální a které už tak docela nejsou? Jak je to s podivnou gelovitou bílou substancí, která vytéká z kuřete zejména během smažení? Může nám ublížit?

Kupované maso vylučuje zvláštní látku, co to ale je?

Velká většina kuřecího masa, zejména pak prsou, během smažení na pánvi s olejem vypouští z tkáně podivné bílé želé, které většinu z nás dokáže pořádně znechutit. Tato substance se objevuje zejména u masa z obchodů, tedy u toho, které pochází z velkovýroben potravinářského průmyslu. Selský rozum nám říká, že v tomto případě tedy podivná tekutina nebude asi úplně přirozená, otázkou však je, jaký je její zdroj a zda může nějak uškodit našemu zdraví.

V chladicích pultech českých supermarketů maso z místních chovů téměř bez výjimky nenajdete. Největší část kuřecího masa, které je nabízeno spotřebitelům, a to jak v maloobchodech, tak i ve velkoobchodech, pochází nejčastěji z polských a ukrajinských továren. Které z nich je lepší, o tom lze z pozice spotřebitele jen diskutovat.

Bílá věc vysmažená z kuřete má přirozený původ…skoro

Neoddiskutovatelně nejlepší volbou je vyhledat malého farmáře, jehož maso je stoprocentně bez antibiotik, zvířata měla volný pohyb a nebyla krmena geneticky modifikovanými obilovinami. Ukazuje se totiž, že téměř úplně každé drůbeží maso, které se v supermarketu prodává v plastových vaničkách či obalech, na rozdíl od domácího masa, během smažení emituje podivnou bílou substanci, jejíž původ pro mnohé lidi není tak úplně zřejmý a nabízí se otázka, jestli nepochází z chemikálií závadných pro naše zdraví.

Odpověď je ano i ne. Ano, tato látka vzniká díky dodatečným úpravám kuřecího masa předtím, než je zabaleno a dopraveno na pulty obchodů. Ne, látka nepochází z chemikálií a není zdraví nebezpečná. Původ je v takzvaném křehčení masa. To se děje tak, že kuřecí maso se jehlami napíchá solným roztokem, aby vážilo více a dalo se prodat za více peněz.

Tento solný roztok ale rozkládá tkáně v mase, ze kterých následně při tepelné úpravě vytéká bílkovina, která je ale přirozenou součástí masa, a proto nám nemůže nijak ublížit. Je to ale důkaz podvodných praktik při nakládání s našimi potravinami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]