Maso a zeleninu lze zkombinovat úplně neočekávaným způsobem. Kuřecí stehna pečená na kořeněném zelí jsou příkladem toho, že s trochou fantazie lze v kuchyni udělat zázraky.
Hlávkové zelí je s výjimkou toho kysaného s knedlíkem a vepřovým velmi podceňovaná surovina. Přitom je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec a svou chutí ladí s mnoha různými surovinami. Taková vykoštěná kuřecí stehna zapečená na kusu zelí vám doslova otevřou oči a nastartují vaši kulinářskou fantazii.
Na kuřecí stehna na zelí budete potřebovat:
- Kuřecí stehna – 6 ks
- cibule – 1 ks
- sušený česnek – 1 lžička
- sůl – dle chuti
- mletý černý pepř – dle chuti
- sladká paprika – 1 lžička
- sójová omáčka
- bílé zelí – 1 hlávka
- oregano – dle chuti
- zakysaná smetana – 6 lžic
- hořčice – 1 lžička
- rajče – 4 ks
- červená řepa – 2 ks
- vlašské ořechy – 100 g
- majonéza – 2 lžíce
- sušené švestky – 70 g
- tvrdý sýr – 100 g
Dejte péct stehna na zelí
Řepu oloupejte a vložte ji do osolené vody uvařit doměkka. Z kuřecích stehen stáhněte kůži a odstraňte kosti. Vzniklé steaky jemně naklepejte, vložte je do mísy. V malé misce smíchejte červenou papriku, sůl, pepř a sušený česnek se sójovou omáčkou. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka, která vložte do mísy s kuřetem a vše zalijte připravenou kořenicí marinádou. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici 30 minut marinovat.
Hlávku zelí rozdělte na šest plátků o síle okolo dvou centimetrů (ne více!), které rozložte na plech pokrytý pečicím papírem. Zelí posypejte solí, oreganem a červenou paprikou a potřete je zakysanou polovinou zakysané smetany. Na vrstvu smetany položte naloženou cibuli a na ni maso.
Druhou polovinu zakysané smetany smíchejte s hořčicí a touto směsí potřete povrch kuřecích stehen. Rajčata nakrájejte na kolečka a rozložte je rovnoměrně na stehna. Plech zakryjte pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C péct po dobu 40 minut.
Připravte salát z červené řepy
Zatímco se maso peče, nastrouhejte červenou řepu na hrubém struhadle a promíchejte ji se dvěma lžícemi majonézy. Nasekejte vlašské ořechy a sušené švestky a promíchejte je s červenou řepou. Směs nechte proležet, aby se příchuti propojily. Poté nastrouhejte sýr nahrubo.
Po uplynutí 40 minut odstraňte z povrchu kuřecích stehen pergamenový papír a posypejte každé stehno trochou strouhaného sýra. Vraťte odkrytý plech zpátky do trouby na 10 minut dopéct, aby se sýr na povrchu rozpustil a zezlátl. Hotová kuřecí stehna na zelí podávejte s kopečkem salátu z červené řepy nebo jiného zeleninového salátu, anebo jen tak samotné, protože jako příloha poslouží i samotná zelná lůžka, která během pečení nasáknou všemi příchutěmi koření a výpeku a budou velmi měkké a chutné.