Kuřecí prsa v listovém těstě na dva způsoby

Kuřecí prso je velmi oblíbenou surovinou mnoha světových kuchyní. Moderní kuchyně si však již nevystačí s obyčejným kuřecím řízkem či pečeným kuřetem. Proto se objevuje nepřeberné množství receptů, jak kuřecí maso připravit. Mezi málo známé patří například tato kombinace kuřecího masa a listového těsta.

Kuřecí prsa se sýrem

  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 4 kuřecí prsa
  • 100 g tvrdého sýra v celku
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • máslo

Postup

Listové těsto rozválejte a rozdělte na čtyři stejně velké části. Na každou z nich položte prso, které jste předtím z boku rozřízli a vložili dovnitř tvrdý sýr. Každé prso osolte, opepřete a dochuťte požadovaným kořením. Každé prso pečlivě zabalte do listového těsta, které následně potřete bílkem a posypete sezamem. Na máslem vymazaném pekáči pečte při 180°C po dobu 35 minut.

Nejen pro Pepka Námořníka

  • 6 kuřecích prsou
  • 1 zmražený špenát
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 balíčky listového těsta
  • 6 plátků sýra
  • 4 stroužky česneku
  • Lžíce másla
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek
  • 1 vejce

Postup

Na másle připravte špenát, který po vypaření vody dochutíte česnekem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Na závěr přidejte smetanu a ještě krátce povařte. Kuřecí prsa očistěte, nařízněte po straně, naplňte špenátem a sýrem. Listové těsto rozkrojte na potřebný počet kusů, jejichž okraje rozkrájíte na jednotlivé proužky. Kuřecí prso položte na listové těsto, osolte a postupným překládáním proužků jej zabalte. Těsto potřete rozšlehaným vejcem, umístěte na plech s pečicím papírem a při 200°C pečte po dobu 40 minut.

Listové těsto plněné kuřecím masem a šunkou

  • 8 plátků kuřecích prsou
  • 1 listové těsto
  • 16 silnějších plátků šunky
  • kysaná smetana
  • pažitka
  • žloutek
  • 20 dkg strouhaného sýru
  • pepř a sůl
  • pažitka nebo bylinky a vejce na potření

Postup

Kuřecí maso osolte, opepřete a orestujte na pánvi. Listové těsto mezitím rozválejte na čtverec a pokryjte šunkou. Následně přidejte orestované maso a potřete jej krémem, který vytvoříte ze smetany, žloutku, sýra a pažitky. Navrch přidejte další vrstvu šunky a následně těsto zabalte do podoby psaníčka. Pečte v troubě do růžova a podávejte teplé i studené.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]