Kuřecí řízečky (stripsy) podle KFC receptury. Namíchejte doma tuto velmi speciální strouhanku a máte vyhráno

Stravování v rychlém občerstvení je oblíbené, ovšem nepříliš zdravé. Připravte si lepší variantu oblíbených kuřecích kousků z KFC.

Naučte se připravovat kuřecí řízečky v těstíčku tak, aby chutnaly jako z populárního řetězce rychlého občerstvení. Není to tak složité, jak to může na první pohled vypadat. Stačí jen vsadit na několik šikovných ingrediencí a úspěch bude zaručen. A důležitý je samozřejmě také správný postup.

Množství koření se nebojte

Pokud se zamyslíte nad chutí tohoto oblíbeného pokrmu,pak zjistíte, že rozhodně nejde jen o maso a strouhanku, jak býváme zvyklí u klasických řízků. Naopak. V chuti řízečků lze rozpoznat i nejrůznější druhy koření. I proto je ho v našem receptu opravdu hodně. Dohromady však báječně ladí, takže se jeho použití rozhodně nemusíte obávat.

Vybírejte kvalitní ingredience

Koření je také základem celého receptu, takže se snažte vybírat to nekvalitnější, na které narazíte. Paprika by měla být co nejčervenější – jedině ta má v sobě nejvíce chuti. Oregano volte pokud možno domácí a pepř zásadně čerstvě namletý. Jedině tak bude mít celková receptura zaručeně úspěch.

  • 1 kilogram kuřecích prsou
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • 250 gramů hladké mouky
  • 60 gramů škrobu
  • půl lžičky pepře
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička soli sůl
  • 1 lžička koření kari
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička sušeného česneku

Jak na přípravu řízečků

Nejdříve si připravte těstíčko. Mouka se musí trochu rozležet, aby se z ní uvolnil lepek. Do mísy proto dejte hladkou mouku a vejce a dobře promíchejte. Poté zašlehejte mléko a hořčici. Do směsi také patří pepř, škrob, mletý zázvor, sušený česnek, sůl, kari a sladká mletá paprika. Těstíčko musí být řídké tak akorát, aby nestékalo ze lžičky. Jedině tak se na mase dobře udrží.

Mezitím si maso nakrájejte na menší kousky – takové, aby splňovaly kritéria jednoho, maximálně dvou soust. Větší byste prosmažili ve velké vrstvě těsta jen obtížně. A přitom to je přesně to, co potřebujete. Maso totiž budete ještě navíc obalovat v mouce. Nakonec kousky masa vložte do těstíčka a nechte tři hodiny odležet v lednici.

Kuřecí kousky připravte správně

Po třech hodinách maso vyjměte z lednice a připravte si mouku. Tu ochuťte stejným kořením jako těstíčko. Mouku si lze ochutit i předem, aby do sebe natáhla všechny chutě a vůně. V mouce obalte maso naložené v těstíčku, poté ho vraťte do misky s těstíčkem a nakonec ho znovu obalte v mouce. Bude tedy na sobě mít čtyři vrstvy. Nakonec ho usmažte dokřupava v hrnci s vysokou vrstvou oleje.