Když vám řekneme, že kysané zelí děláme bez cukru a soli, budete si klepat na čelo

Mnoho lidí má opravdu rádo salát s kysaným zelím, je to osvěžující a lehká pochoutka, která se hodí ke skoro každému slanému jídlu.

Když byste někomu řekli, že kysané zelí lze udělat jednoduše ve vodě bez použití soli a cukru, asi by tomu nevěřil. Možná bude i tvrdit, že se tím zelí zkazí a bude tak maximálně na vyhození. Ale není tomu tak, doopravdy to funguje. Nejdůležitější pro vás bude vzít bílé a šťavnaté zelí a za pár dní už budete mít lahodný a lehký salátek.

Co budete potřebovat

Nejlepší na tomto receptu je, že budete potřebovat pouze dvě ingredience. Těm bystřejším už nejspíš došlo, že to bude bílé zelí a voda. A tedy ještě pár kuliček černého pepře. Žádná sůl ani cukr nebo dokonce ocet. A zaručujeme vám, že si stoprocentně pochutnáte, nemějte strach.

Jak na to

Zelí si nakrájejte, ale ne moc nadrobno. Můžete ho krájet i na kostky, záleží pouze na vás. Dejte ho do mísy a přihoďte tam zhruba 6 kuliček černého pepře. A teď už jen zalijte studenou vodou, čistou samozřejmě. Možná vás napadne přidat do ní trošku octa, ale vážně to není potřeba.

Teď už jen čekat

Přikryjte mísu talířem, aby se dovnitř nedostal vzduch. Vodou byste měli zalít všechno zelí, vše by mělo být pod vodou. A tohle nechte na stole přibližně 3 dny. Za jeden den se voda zakalí a na stěnách mísy se objeví malé bublinky a ucítíte kyselý zápach. Druhý den uvidíte, jak vzduchové bublinky stoupají a bude jich mnohem víc.

A máte hotovo

Po těchto třech dnech už bude zelí mírně nakyslé, křupavé, ale ještě zdaleka ne hotové. Dejte misku do lednice a tam ji ještě další 3 dny nechte. Toto zelí chutná jako nakládaná jablka. Podávat tento salát můžete s nějakým olejem. Chuť je sice neobvyklá, ale za to zajímavá. Dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]