Lahodná vajíčková pomazánka se bude hodit nejen na chlebíčky

Brzy začne mnoho šikovných hospodyněk dumat nad tím, jaká že to pomazánka vlastně doplní jejich skvostné chlebíčky a jednohubky. Receptů se naskýtá skutečně neuvěřitelné množství. Vybere si snad každý. My vám nyní přinášíme tip na vajíčkovou pomazánku, která nemá konkurenci.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu vaječné pomazánky?

Před zahájením práce si obstarejte:

  • 6 vajíček
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 malou šalotku nebo cibuli
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • čerstvou petrželku nebo pažitku
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce majonézy

Jak postupovat při přípravě vaječné pomazánky?

Nejprve si uvařte natvrdo vejce. Pak je nechte vychladnout a oloupejte. V další fázi je nakrájejte na menší kousky a vložte do mísy. Zde je promíchejte se změklým máslem, jemně nasekanou šalotkou nebo cibulí, ochuťte solí, pepřem, přisypte i čerstvé bylinky dle preferencí, zakápněte majonézou a zakysanou smetanou. Všechny ingredience dobře pomocí vařečky promíchejte.

Fotografie: Freepik

Užití vaječné pomazánky a její skladování

Až budete mít vaječnou pomazánku hotovou, dejte ji před použitím na chlebíčky a jednohubky alespoň na hodinu vychladit do lednice. Poté ji navrstvěte na pokrájenou čerstvou bagetku, veku, nebo rohlíky. Skladovat je možné směs pouze v lednici, aby se nezkazila.

Tipy na závěr

Pokud budete chtít vajíčkovou pomazánku trochu pikantnější, můžete do receptu zakomponovat i trochu dijonské hořčice. Hodit se však bude i ta plnotučná. Ti, co si hlídají linii pak mohou použít místo klasické majonézy tu lehčí.

Pro zpestření je možné do pomazánky vsypat i na malé kousíčky pokrájenou sladkou papriku, nebo tu nakládanou. Masožravci zase budou nadšení z této úpravy: k vejcím přisypte i nahrubo nastrouhanou libovou šunku nebo uzené maso. Výsledná chuť bude výjimečná. Jinak samozřejmě původní verzí potěšíte i vegetariány.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]