Lahodná variace na bramborový salát a nejlepší citronový dort na světě

Bramborový salát je v Česku nesmrtelná klasika. Většina z nás si ho ale spojuje hlavně s Vánoci, někteří i s Velikonocemi, ale po zbytek roku se na náš talíř obvykle moc často nedostane. To je ale velká škoda, hlavně také proto, že variací na saláty z brambor je tolik, že je škoda nevyzkoušet je všechny. Jeden takový zjednodušený salát z brambor a pár dalších surovin vám dnes přinášíme. Vlastně se jedná o velmi podobnou záležitost, akorát je jednodušší a rychlejší na přípravu. Pojďte to zkusit také, chutná výborně jako součást chlebíčků i jako příloha k přírodnímu řízku a dalším dobrotám.

Ingredience na salát z brambor:

  • 8 bílých moučných brambor
  • 2 nakládané okurky
  • 1 červenou cibuli
  • 4 vajíčka
  • 4 polévkové lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

Brambory dobře umyjte a i se slupkou dejte doměkka uvařit v horké vodě. Čtyři vajíčka uvařte na tvrdo, tedy alespoň 7 minut. Aby se vám lépe krájely, můžete je vařit i déle.

Jakmile jsou brambory uvařené, oloupejte je ze slupky, nakrájejte na kostičky – nejlépe protlačte krájecím sítkem na brambory, pokud tento skvost ještě máte doma, a dokud jsou ještě teplé, smíchejte je s majonézou.

Nakrájejte na kostičky okurky a cibuli a přimíchejte je k bramborám s majonézou. Pokud chcete, salát ještě dosolte a dopepřete.

Na konec rozkrájejte kráječem na tvrdo uvařená vajíčka na kostičky a přidejte je do salátu. Velkou vidlicí nebo salátovými lžícemi celou směs řádně promíchejte, ale dejte si pozor, abyste z brambor a vajíček nenadělali kaši.

Podávejte s řízkem, přírodním řízkem, kuřecím steakem, smaženou rybou nebo čímkoliv, co máte rádi.

Nejlepší citronovo-jogurtový dort na světě je lehký jako vánek

Ke každému slavnostnímu obědu či večeři neodmyslitelně patří také křehký a lahodný zákusek. Citronovo-jogurtový dort je dezert, který rozhodně chcete vyzkoušet. Uvedené přísady jsou množství potřebné k vytvoření dort do standardní dortové formy. Pokud potřebujete větší množství, vynásobte množství surovin počtem táců, které potřebujete zaplnit.

Ingredience na citronovo-jogurtový dort:

  • 4 vejce
  • 125 g jogurtu (další míry jsou odvozeny od této velikosti sklenice jogurtu)
  • 2 sklenice cukru
  • 3 sklenice mouky
  • 1 sklenice oleje
  • ostrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Postup přípravy:

Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte si dno dortové formy pečicím papírem, anebo ji vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou.

V hluboké míse smíchejte vajíčka s cukrem a vyšlehejte do pěny. Přidejte olej, lžičku citronové šťávy a jogurt a pokračujte v míchání.

V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru a dobře promíchejte. Tuto směs pak postupně přisypejte k jogurtové směsi a důkladně míchejte, abyste vytvořili hladké a jednolité těsto. To pak vlijte do připravené dortové formy a dejte péct do předehřáté trouby na 20 – 30 minut.

Zda je dort hotový poznáte podle nazlátlé barvy a pevnou konzistencí. Můžete použít i špejlový test.

Když je dort upečený, vyndejte ho z trouby a na mřížce nechejte vychladnout. Na konec před podáváním můžete jeho povrch dozdobit práškovým cukrem nebo libovolnou polevou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]