Bramborový salát je v Česku nesmrtelná klasika. Většina z nás si ho ale spojuje hlavně s Vánoci, někteří i s Velikonocemi, ale po zbytek roku se na náš talíř obvykle moc často nedostane. To je ale velká škoda, hlavně také proto, že variací na saláty z brambor je tolik, že je škoda nevyzkoušet je všechny. Jeden takový zjednodušený salát z brambor a pár dalších surovin vám dnes přinášíme. Vlastně se jedná o velmi podobnou záležitost, akorát je jednodušší a rychlejší na přípravu. Pojďte to zkusit také, chutná výborně jako součást chlebíčků i jako příloha k přírodnímu řízku a dalším dobrotám.
Ingredience na salát z brambor:
- 8 bílých moučných brambor
- 2 nakládané okurky
- 1 červenou cibuli
- 4 vajíčka
- 4 polévkové lžíce majonézy
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Brambory dobře umyjte a i se slupkou dejte doměkka uvařit v horké vodě. Čtyři vajíčka uvařte na tvrdo, tedy alespoň 7 minut. Aby se vám lépe krájely, můžete je vařit i déle.
Jakmile jsou brambory uvařené, oloupejte je ze slupky, nakrájejte na kostičky – nejlépe protlačte krájecím sítkem na brambory, pokud tento skvost ještě máte doma, a dokud jsou ještě teplé, smíchejte je s majonézou.
Nakrájejte na kostičky okurky a cibuli a přimíchejte je k bramborám s majonézou. Pokud chcete, salát ještě dosolte a dopepřete.
Na konec rozkrájejte kráječem na tvrdo uvařená vajíčka na kostičky a přidejte je do salátu. Velkou vidlicí nebo salátovými lžícemi celou směs řádně promíchejte, ale dejte si pozor, abyste z brambor a vajíček nenadělali kaši.
Podávejte s řízkem, přírodním řízkem, kuřecím steakem, smaženou rybou nebo čímkoliv, co máte rádi.
Nejlepší citronovo-jogurtový dort na světě je lehký jako vánek
Ke každému slavnostnímu obědu či večeři neodmyslitelně patří také křehký a lahodný zákusek. Citronovo-jogurtový dort je dezert, který rozhodně chcete vyzkoušet. Uvedené přísady jsou množství potřebné k vytvoření dort do standardní dortové formy. Pokud potřebujete větší množství, vynásobte množství surovin počtem táců, které potřebujete zaplnit.
Ingredience na citronovo-jogurtový dort:
- 4 vejce
- 125 g jogurtu (další míry jsou odvozeny od této velikosti sklenice jogurtu)
- 2 sklenice cukru
- 3 sklenice mouky
- 1 sklenice oleje
- ostrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Postup přípravy:
Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte si dno dortové formy pečicím papírem, anebo ji vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou.
V hluboké míse smíchejte vajíčka s cukrem a vyšlehejte do pěny. Přidejte olej, lžičku citronové šťávy a jogurt a pokračujte v míchání.
V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru a dobře promíchejte. Tuto směs pak postupně přisypejte k jogurtové směsi a důkladně míchejte, abyste vytvořili hladké a jednolité těsto. To pak vlijte do připravené dortové formy a dejte péct do předehřáté trouby na 20 – 30 minut.
Zda je dort hotový poznáte podle nazlátlé barvy a pevnou konzistencí. Můžete použít i špejlový test.
Když je dort upečený, vyndejte ho z trouby a na mřížce nechejte vychladnout. Na konec před podáváním můžete jeho povrch dozdobit práškovým cukrem nebo libovolnou polevou.