Lahodný piškot s čerstvými švestkami oceníte nejen ke snídani, ale i ke svačině

Pekla vám v dětství s oblibou babička ovocný piškot neboli bublaninu? Tento skvostný dezert si můžete připomenout s následujícím receptem, který zvládne i cukrář začátečník. Není na tom nic složitého.

Potřebné suroviny na přípravu piškotu se švestkami

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience:

  • 2 vejce
  • 200 gramů krupicového cukru
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • 60 mililitrů slunečnicového oleje
  • 150 gramů bílého jogurtu
  • 240 gramů polohrubé mouky
  • 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
  • 6 čerstvých vypeckovaných švestek

Jak postupovat při přípravě piškotu s ovocem?

V míse si nejprve vyšlehejte do pěny vejce, krupicový cukr a také vanilkový cukr. Poté přisypte prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, přilijte slunečnicový olej, bílý jogurt a vypracujte hladké těsto polotekuté konzistence.

Kompletace piškotu a jeho pečení

Švestky omyjte, vypeckujte a rozkrájejte na menší kousky.

Nyní si k ruce vezměte plech vystlaný pečícím papírem a vlijte do něj vanilkové těsto.

Do něj pak naskládejte vypeckované švestky. Ovoce byste měli navrstvit rovnoměrně po celé ploše. Nakonec vše dejte péct na cca 45 minut při teplotě 180 °C.

Servírování piškotu se švestkami

Upečený piškot s čerstvými švestkami vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.

Podávejte případně posypaný moučkovým cukrem nebo přelitý čokoládovou polevou. Hodit se bude k porci kopeček šlehačky a šálek kávy, čaje anebo kakaa.

Přejeme dobrou chuť.

Tipy na závěr

Piškot si můžete udělat klidně i mramorový, jako když připravujete bábovku. Pouze do části těsta přisypete kakaový prášek, pečlivě promícháte a vlijete na vanilkové těsto. Kromě výše uvedených švestek se budou na koláč hodit i třešně, višně, nebo třeba meruňka a broskve. Vláčnější piškotový zákusek pak získáte tehdy, když do těsta kápnete na několika místech sladký tvaroh nebo vanilkový pudink.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]