Jedna z věcí, která k Velikonocům patří, je jídlo. Nejen za jeho pomoci se snažíme vítat blížící se jaro, proto by se mělo jednat o jídlo jemné a lehké.
A právě takovým jemným a chutným dortem je postní dort s vlašskými ořechy. Jeho jemnost je téměř neuvěřitelná, při pozření se rozplývá na rtech a je obohacen o jedinečnou chuť vlašských ořechů. Jeho výhodou je také to, že na přípravu nepotřebujeme žádné speciální ingredience, jednoduše si poradíme s tím, co má každý z nás doma.
Ingredience potřebné na přípravu postního dortu:
- 150 gramů mletých vlašských ořechů
- 100 gramů cukru
- 10 polévkových lžic ovocné šťávy
- 150 gramů mouky
- 400 mililitrů vody
- 1 prášek do pečiva
- 150 gramů šlehačky
Dort, který si připravíme z překvapivých surovin
Do hluboké mísy si nejprve uděláme šťávu. K té přidáme cukr a směs mícháme tak dlouho, dokud se všechny krystalky cukru nerozpustí. Jakmile se tak stane, přidáme do misky také 250 mililitrů vody. Ve vedlejší misce si smícháme mouku, 100 gramů mletých vlašských ořechů a prášek do pečiva. Vše promícháme do jednotné směsi.
Za tento lahodný dort s nadýchaným těstem a tvarohovým krémem mě vždy chválí celá rodina
Obě směsi smícháme a máme téměř hotovo
Obě dvě misky za postupného míchání spojíme a vznikne nám tak jednotné těsto. To nalijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Těsto pečeme po dobu 25 minut a to na 160 stupňů. Hotový dort, který poznáme za pomoci špejle, necháme vychladit. Tuto dobu využijeme na přípravu šlehačky, která přijde na jeho povrch.
Vyšleháme šlehačku a výsledný dort ozdobíme
Šlehačku smícháme se 150 mililitry vody a pomocí ručního šlehače vytvoříme potřebnou hmotu. Hotovou šlehačkou potřeme vychladlý dort, je zapotřebí, aby nebyl horký, jinak by se nám šlehačka roztála. Na vrstvu šlehačky dáme 50 gramů rozsekaných ořechů, které rozprostřeme po celém povrchu.
Napište komentář