Úžasné zavařené lečo s okurkami a paprika vydrží čerstvé po celou zimu. Tajný recept, který zná jen malé procento lidí

Lečo zaujímá zvláštní místo v jídelníčcích. Mix zeleniny dávno překračuje standart. Nyní již pod označením lečo můžete najít cokoli, po čem vaše srdce touží.

Stará klasika je lečo s rajčaty a paprikami. Zkuste však k této klasické verzi zeleninového mixu přidat ještě okurky. Možná se vám zdá, že pokud okurky projdou tepelnou úpravou, nebude to ono. To se však mýlíte. Okurky pokrm ozvláštní. Je sním ještě chutnější a zajímavější. Vyzkoušejte náš recept, nebudete litovat a návštěvy budou mít oči navrch hlavy.

Lehce pikantní a nakyslá chuť

Zavařené lečo nebo zeleninový salát obsahuje okurky a další zeleninu. Jeho chuť je středně pikantní s příjemnou kyselostí. Skvěle se hodí k různým přílohám jako jsou například smažené brambory. Využijete ho však i k pečenému masu.

Na přípravu budete potřebovat 1,5 kilogramu rajčat, 2,5 kilogramu okurek, 300 gramů papriky a stejné množství mrkve. Dále stroužek česneku, trochu slunečnicového oleje, 100 mililitrů octa, trochu chilli, cukr a sůl.

Nejprve omyjte rajčata a odřízněte část, kde je stopka. Rajčata rozemelte v mlýnku na maso společně s chilli a česnekem. Papriky oloupejte a nakrájejte na jemné proužky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Společně pak vařte 10 minut. Omyté okurky podélně rozkrojte na čtvrtiny a poté rozdělte tak, aby byl každý kousek dlouhý maximálně 5 centimetrů. Pokud jsou okurky nahořklé, oloupejte je.

Vše dejte do kastrůlku

Okurky dejte do kastrůlku a přidejte připravenou papriku a mrkev. Následně zalijte připravenou rajčatovou pastou, přidejte sůl a cukr a následně olej. Směs v hrnci přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.

Zeleninu za občasného míchání vařte na nejnižší stupeň půl hodiny. Deset minut před koncem vaření nalijte do směsi také ocet. Ještě horký salát nalijte do důkladně sterilizovaných sklenic a zakryjte vyčištěnými víčky.

Sklenice následně otočte dnem vzhůru a nechte stát do úplného vychladnutí směsi. Vychladlé lečo uložte do spíže nebo do sklepa. Každopádně uchovávejte na suchém a tmavém místě, stejně jako další zavařeniny.

V zimě, až budete připravovat pečené maso můžete svůj pokrm tímto zavařeným lečem ozvláštnit. Uvidíte, že rodina i přátelé budou velice spokojení a budou si vyžadovat recept, aby příští sezónu také mohli zavařovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]