Skvělé lečo bez sterilizace vydrží celou zimu. Naložte si vitamíny do zásoby i vy

Naložit si nějaké vitamíny na zimní měsíce není nikdy k zahození. Zkuste tohle skvělé lečo a budete ho pak připravovat každé léto znovu.

Sklizeň zeleniny na zahradách se letos pomalu přibližuje svému konci a tak není jisté od věci zavazovat nad tím, že by bylo dobré nějaké vitamíny uchovat má zimu. Lečo, jehož recept dnes přinášíme je opravdová zásobárna vitamínů a dokáže skvěle dochutit spoustu pokrmů bez masa i s masem. Vydrží ve sklenících až do příští sezony za předpokladu, že bude uchováváno ve správných podmínkách.

Suroviny na zásobu leča

  • 1500 gramů sladkých paprik
  • 1300 gramů rajských jablek
  • 10 stroužků česneku
  • 100 mililitrů oleje na tepelnou úpravu
  • 120 gramů cukru
  • 40 gramů soli
  • 70 mililitrů vinného octa
  • Pepř
  • Chilli podle chuti
Fotografie: Unsplash

Příprava nakládaného leča

Příprava zavařovacích sklenic a víček je důležitější, než si kdo myslí. Aby se lečo nekazilo a vydrželo skutečně v pořádku do příští sklizně, musí být všechny sklenice i víčka naprosto čisté. Důkladně je umyjte a pak vysterilizujte. K tomu dobře poslouží třeba myčka na nádobí. Na dejte do ní sklenice i víčka a bez čistících prostředků ji pusťte na nejdelší program s nejvyšší teplotou. Díky tomu nebudete muset hotové lečo ve sklenících zavařovat.

Vybírejte masité papriky. Lečo tak bude chutnější. Papriky očištěnou a nakrájejte na kousky. Rajčata zbavte bubáků a rozemelte je v mlýnku na maso. Pokud ho nemáte k dispozici, pomůže i mixér. Rajčata smíchejte s cukrem, soli, pepřem, octem a olejem. Tuto směs přiveďte k varu a nasypte do ní papriky. Česnek prolisujte a přidejte k zelenině. Podle vašich chuťových preferencí můžete přidat i chilli. Za občasného míchání vařte 30 minut.

Horké lečo nalijte do sklenic, uzavřete je pevně víčky a sklenice otočte dnem vzhůru. Tímto způsobem budete mít jistotu, že horké lečo zlikviduje i poslední zbytky bakterií ve sklenících a nebude se tak kazit. Takto je nechte až do úplného vychladnutí. Vychladlé sklenice s lečem zachovejte na chladné a tmavé místo. Když se pak zima zeptá, co jste dělali v létě, budete mít po ruce padnou a chutnou odpověď.

Tipy na závěr

Jsou ještě dva druhy zeleniny, které můžete do leča bez obav přidat, protože výsledek jen vylepší. První je cibule. Ne každý ji do leča dává, ale kdo to jednou zkusil už to jinak nedělá. Pokud se i vy rozhodnete cibuli v leču vyzkoušet, osmahněte ji na oleji a teprve pak přidejte ostatní zeleninu.

Druhou vhodnou zeleninou je cuketa. Nakrájejte ji na kousky a přidejte do leča společně s paprikou. Cuketa ochotně přejímá chuť i vůni potravin se kterými ji vaříte, a zároveň si zachovává svou šťavnatost.

S receptem a jeho dochucováním si můžete opravdu vyhrát. Nejdůležitější je totiž, aby vám to chutnalo. Někdo prodává do leča svůj oblíbený kečup místo cukru. Jiný zase svou verzi leča vyšperkuje trochou bazalky, nebo i jiné bylinky. Přidat je také možno trochu drceného kmínu nebo i nového koření. Pokud máte rádi lečo trochu ve stylu rajské omáčky, můžete dokonce přidat i malé množství skořice, která dodá leču lahodnou chuť.