Je tak barevný a neskutečně chutný! Tento salát ze sladkých paprik, rajčat a zelených fazolek budete zbožňovat – nikdy ho není dost

Chutný salát z paprik, rajčat, fazolových lusků a celerem se marinuje ve vlastní šťávě a je velmi lahodnou volbou pro všechny milovníky zeleniny. Je to také skvělá zásobárna vitaminů na zimu.

Jestliže rádi zavařujete, mohl by se vám líbit tento zajímavý a neobvyklý recept na zavařený zeleninový salát z paprik, rajčat, zelených fazolek a celerové nati. Chutná báječně k nejrůznějším masitým pokrmům i samostatně jako salát, ve sklenicích vydrží velmi dlouho a pořizovací náklady na něj nejsou vysoké. Pokud se proto dostanete k většímu množství paprik, zkuste si připravit alespoň pár sklenic a ochutnejte sami.

Ingredience

  • Červená paprika – 2 až 2,5 kg
  • bílá paprika – 2 kg
  • rajčata – 2 až 2,5 kg
  • zelené fazolky – 300 g
  • celerová nať – 1 svazek
  • česnek – 250 až 300 g
  • nejodizovaná sůl – 3 lžíce
  • rafinovaný slunečnicový olej – 100 ml

Návod na přípravu

Papriky zbavte stopek a semeníků a nakrájejte je na menší kostičky. Rajčata zbavte zbytků po stopce a dužninu nakrájejte na malé kousky. Celerovou nať očistěte, propláchněte proudem vody a osušte papírovými utěrkami a spolu se zelenými fazolkami jej nakrájejte na kousky o délce kolem 1 cm.

Oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno. Všechny ingredience vhoďte do velké mísy, posypejte je trochou soli a postříkejte slunečnicovým olejem a důkladně promíchejte. Směs zakryjte pokličkou nebo fólií a nechte ji asi 1,5 až 2 hodiny stát a pravidelně ji čas od času promíchejte. Účelem je získat ze zeleniny co největší množství šťávy, která bude sloužit jako zálivka.

Odstátou zeleninu přemístěte lžící do jednotlivých důkladně vyčištěných a sterilizovaných sklenic o objemu kolem 500 až 700 ml. Lžící směs ve sklenicích upěchujte a zalijte ji šťávou z mísy, která se z ní uvolnila během dvouhodinového čekání. Šťávu rovnoměrně rozdělte mezi všechny sklenice.

Naplněné sklenice zlehka uzavřete víčky a přemístěte je do hrnce, jehož dno jste předem vyložili starým ručníkem či utěrkou. Sklenice v hrnci zalijte vodou tak, aby hladina dosahovala asi do tří čtvrtin jejich výšky. Vodu přiveďte k varu a na mírném ohni nechte probublávat 30 až 40 minut.

Sklenice s paprikovým salátem po uplynutí doby zavařování opatrně vyndejte z hrnce a pevně dotáhněte víčka. Sklenice pak vyrovnejte dnem vzhůru vedle sebe, zakryjte je dekou nebo několika vrstvami utěrek či ručníků a nechte je pozvolna vychladnout na pokojovou teplotu, což typicky trvá do druhého dne. Vychladlé konzervy uskladněte na tmavé a chladné místo, kde vydrží i déle než rok.