Už žádné vaření květáku v osolené vodě! Tento druhý způsob je 100x lepší. Chuť vás omráčí a vyléčí

miska a syrový květák

Květák bezpochyby patří mezi zdravé potraviny. Existuje spousta způsobů, jak ho připravit. S tímto receptem si připravíte famózní dušený květák.

Hodně lidí dává květáku přednost před brokolicí, a to většinou z toho důvodu, že je květák jednoduše chutnější. Časem však spoustu lidí omrzí květákový mozeček nebo smažený obalovaný květák a začnou hledat jiné řešení, aby nemuseli květák vařit. Řešením by mohl být právě tento recept, kdy si květák připravíte dušený.

Co budete potřebovat

  • 1 ks středně velkého květáku
  • 20 až 30 g přepuštěného másla
  • 4 až 5 stroužků česneku
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • petržel dle chuti na ozdobu
  • kopr dle chuti na ozdobu

Zpracujte si květák

Květák si nejdříve očistěte od zelených listů a důkladně jej opláchněte. Pokud chcete, listy nevyhazujte, jsou dobrým základem na dušené maso. Poté, co květák opláchnete si jej rozdělte na menší růžičky. Tyto růžičky poté dejte do nějakého síta nebo například do cedníku. Vezměte si dostatečně veliký hrnec, ten naplňte vodou tak, aby se vám pak nedotýkal cedník s květákem vody. Na hrnec položte cedník a nechce podusit.

Hlídejte tvrdost květáku

Během pár minut by vám voda měla začít vařit. Poté nechte zavěšený cedník s květákem stále v hrnci a klidně jej přikryjte pokličkou, pokud je to možné. Takto by se měl květák dusit přibližně 5 až 10 minut. Kdyby však bylo potřeba, nechte květák nad párou o něco déle, aby byl měkký, popřípadě jej vložte na pár minut přímo do vody. Tvrdý květák by zkazil celé kouzlo tohoto pokrmu.

květák v hrnci a naběračka

Květák řádně dochuťte

Poté, co bude květák dělaný na páře hotový, vypněte ploténku a sundejte cedník s květákem z hrnce. Lehce růžičky květáku posypte solí a pepřem, uvařte si přílohu a můžete servírovat. Ideální přílohou k dušenému květáku jsou vařené brambory. Nakonec vše ozdobte koprem a petrželkou, který si opláchněte vodou a nakrájejte je nadrobno.

Květák je pro lidské zdraví velmi dobrý

Jestliže přemýšlíte nad tím, že byste si udělali dušený nebo vařený květák, možná vás k tomu přesvědčí i mnoho zdravotních výhod této zeleniny. Květák obsahuje hodně živin, a také látky, které snižují riziko vzniku rakoviny. Tato zelenina podporuje zdraví střev, zdravé trávení. Květák obsahuje hodně vlákniny, antioxidantů a může vám pomoci v momentě, kdy potřebujete shodit pár kilo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*