Domácí směs (bujón) neboli zeleninka v dóze do polévek. Ve sklenici vydrží roky a vždy přijde vhod!

Zavařte si zeleninu tímto způsobem a už nikdy nebudete mít problém s nedostatkem zeleniny do polévek.

Asi žádná polévka se neobejde bez zeleniny, ale mnohdy se stane, že člověk zkrátka zeleninu nemá po ruce. A z toho důvodu byste si měli zavařit zeleninu tímto způsobem, protože už se vám aspoň nestane, že byste neměli žádnou zeleninu. Je to jednoduché, rychlé a především to zvládne úplně každý. Tak co, vyzkoušíte to?

Co budete potřebovat

  • 1 kg mrkve
  • 2 kg kapia papriky
  • 2 svazky celerových listů
  • 3 svazky zelené petrželky
  • 5 kg rajčat
  • 8 lžic soli
  • 500 g celerového kořene
  • 500 g petrželky a kořene pastináku

Je to velmi jednoduché

Zeleninu si důkladně omyjte a nechte ji dobře okapat. Rajčata nakrájejte na kostičky, papriky očistěte od semínek a nakrájejte nadrobno. Mrkev si očistěte a nastrouhejte na struhadle. Ostatní kořenovou zeleninu také nastrouhejte na velkém struhadle a zelí nakrájejte najemno. Všechny tyto ingredience dejte do velké mísy, posypte solí a dobře promíchejte. Odstavte na 1 hodinu a mezitím několikrát promíchejte.

Fotografie: Pexels

Naplňte sklenice připravenou zeleninou a přidejte šťávu z mísy. Pevně je uzavřete víčkem a vložte do kastrolu, na jehož dno předtím dejte utěrku. Hrnec si naplňte vodou, asi tolik, aby sahala téměř po úroveň víček, a dejte na střední oheň. Od okamžiku varu vody sterilizujte sklenice asi 50 minut. Pokud vody v hrnci ubude, tak vroucí vodu přidejte. Po sterilizaci vypněte oheň a nechte sklenice pomalu vychladnout. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*