S tímto receptem si teď každý může připravit tu nejlepší zavařovanou zeleninu v dóze. Je aromatická, voňavá a vydrží roky

Pokud máte doma velké množství zeleniny, očistěte si ji a zavařte ji. Oceníte to hlavně v zimě, protože se hodí k vaření.

Je léto a to znamená, že mnoho lidí sklízí svoji úrodu zeleniny. Je ale dost možné, že všechnu tuto zeleninu zkrátka nespotřebujete a tak nevíte, co s ní. A ono vlastně není nic jednoduššího, než ji zavařit a schovat do spíže třeba na zimu. V zimě se totiž vždycky hodí. A tato voňavá zelenina vás určitě nadchne. Vyzkoušejte to.

Co budete potřebovat

  • 1 kg papriky
  • 3 kg dužnatých rajčat
  • 200 g mrkve
  • 250 g cibule
  • 150 g česneku
  • Feferonky
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleje
  • 100 ml 9% octa
  • 2 polévkové lžíce soli

Je to velmi jednoduché

Nejprve si mrkev nastrouhejte na struhadle a nebo ji nakrájejte nožem. Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, feferonku na krátké a tenké proužky a česnek si oloupejte a prolisujte. Všechnu tuto zeleninu si dejte do velké mísy. Přidejte k ní koriandr, pepř, papriku, olej, sůl, cukr a ocet a všechno velmi dobře promíchejte. Opravdu si dejte záležet.

Nyní si začněte připravovat rajčata a mezitím zeleninu pravidelně promíchávejte, aby pustila šťávu. Rajčata zbavte stopek a nakrájejte je na silné plátky. Postupně je přidávejte do této zeleninové směsi a opatrně míchejte. Nesmí se vám totiž rozmačkat. Tento salát nechte přibližně 2 hodiny odpočívat v ledničce. Během této doby ho několikrát promíchejte.

A je skoro hotovo

Poté ochutnejte a podle potřeby a vaší chuti přidejte sůl, pepř a nebo cukr. Po dvou hodinách přendejte tuto směs do vyčištěných sklenic a naplňte vždy tak tři čtvrtě sklenice. Poté do každé nalijte šťávu a důkladně uzavřete. Všechny sklenice vložte do velkého hrnce a nalijte do něj vodu tak, aby sahala do 3/4 sklenic. Sklenice takto vařte přibližně 20 minut. Obraťte je dnem vzhůru a skladujte ve spíži. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*