Lehké a chutné letní jídlo: Zapečené cukety s koprem, tvarohem a sýrem

Urodily se vám na zahrádce cukety? Tak je zužitkujte. K velmi teplým měsícům se hodí zejména lehké pokrmy, které zasytí a zároveň i doplní potřebné vitamíny. Ideální jsou například ty zeleninové, které potěší i vegetariány. Tento recept si zamilujete pro jemnou a zároveň i šťavnatou chuť. Zapečené cukety s koprem, tvarohem a sýrem můžete podávat jako rychlou a dietní večeři, nebo se také hodí jako chutný předkrm na slavnostní oběd.

Jaké suroviny budete potřebovat k přípravě zapečených cuket?

Před zahájením vaření si obstarejte tyto ingredience:

  • 4 cukety
  • čerstvý kopr
  • 400 gramů měkkého tvarohu
  • 1 vejce

Dále budete potřebovat: 2 až 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 100 gramů zakysané smetany a 100 gramů tvrdého sýra na strouhání (vhodný je eidam, ementál, nebo třeba čedar).

Jak postupovat při přípravě zapečených cuket s koprem, tvarohem a sýrem?

Cukety si nejprve omyjte ve vlažné vodě, očistěte od stopek, rozřízněte podélně a vydlabejte z každé poloviny pomocí lžíce dužinu. Následně si připravte tvarohovou náplň do cuket. Ve středně velké míse si důkladně smíchejte měkký tvaroh s vejcem, najemno nasekaným čerstvým koprem, prolisovaným česnekem a dochuťte dle libosti solí a pepřem.

Vydlabané půlky cuket vložte na plech vystlaný pečícím papírem a každou z nich naplňte poctivě krémovou náplní z tvarohu. Na náplň pak navrstvěte trochu zakysané smetany, zasypte strouhaným tvrdým sýrem a dejte do trouby zapéct na 25 až 30 minut při 180 stupních Celsia.

Servírování zapečených cuket

Hotový pokrm podávejte s kopečkem čerstvé zakysané smetany, nebo jiným oblíbeným dipem. Pokud jste milovníci masa a uzenin, můžete si náplň do cuket samozřejmě vylepšit například libovou šunkou na kostičky pokrájenou, slaninou, nebo jiným salámem dle libosti. Tohle jídlo potěší zejména ty, kteří si hlídají svou linii. Obsahuje totiž minimum kalorií. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]