Levný a rychlý oběd: Zapečené brambory se salámem

Preferujete jednoduché a ekonomicky výhodné vaření? Pak vás zcela jistě potěší tento recept na zapečené brambory se salámem. Tato lahodná kombinace brambor, salámu, rajčat a sýra vás nenechá chladnými. Po tomto pokrmu se jen zapráší.

Jaké suroviny je potřeba sehnat k vaření?

Než se pustíte do přípravy pokrmu, pořiďte si tyto ingredience:

  • 400 gramů brambor
  • 2 kusy rajčat
  • 1 vejce
  • 75 gramů tvrdého sýra dle obliby (může výt eidam, ementál, čedar)

Také budete potřebovat: 20 gramů másla, 100 mililitrů smetany na vaření, sůl, pepř, italské bylinky, čerstvé bylinky dle chuti a 50 gramů salámu dle výběru (ideální je například šunka).

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejdříve oloupejte brambory, omyjte je studenou vodou a pokrájejte na tenčí plátky. Osolte, opepřete a přidejte případně i koření dle preferencí spolu s italskými bylinkami. K ruce si následně vezměte zapékací misku nebo plech, vymažte jej máslem a poklaďte na jeho dno plátky okořeněných brambor. Na brambory pak nalijte asi 50 mililitrů smetany na vaření, přikryjte plech alobalem a dejte zapéct do trouby na zhruba 25 minut při 200 stupních Celsia. Mezitím si připravte salám, který pokrájejte na menší kostičky společně s omytými rajčaty.

Rovněž nasekejte i čerstvé bylinky, které chcete do pokrmu použít. Do středně velké mísy rozklepněte vejce, vlijte 50 mililitrů smetany na vaření, nastrouhejte do tekutiny i tvrdý sýr a vložte pokrájená rajčata, salám i čerstvé byliny. Vše důkladně metličkou promíchejte. Po 25 minutách směs přilijte do plechu k bramborám a nechte zapéct dalších deset minut, dokud se sýr neroztaví.

Servírování pokrmu

Hotový pokrm servírujte nejlépe horký. Skvěle se k němu hodí jakákoliv nakládaná zelenina, nebo čerstvé zeleninové saláty pro doplnění vitamínů. Ideální jsou i ochucovadla typu kečup, nebo třeba tatarská omáčka. Každý si najde to své. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]