Pokud milujete jablkové koláče a štrůdly, je tento recept právě pro vás. Jablečné tiramisu s nadýchaným krémem zmizí z talířů raz dva.
Tento dezert je sice trochu náročný na přípravu, ale jeho chuť je fantastická. Pokud chcete ohromit návštěvu nebo dostanete chuť na něco opravdu lahodného, pak ho určitě vyzkoušejte. Je to jemný a lahodný dezert, příjemně aromatický a na jazyku se jen rozplývá. Skládá se ze tří vrstev a velmi připomíná tiramisu, jeho jablečná složka mu však dává svěžejší chuť.
Ingredience na 1. vrstvu
- 290 g mouky
- 130 g cukru
- 200 g másla
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 žloutky
Ingredience na 2. vrstvu
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 50 ml mléka
- 80 g mouky
- 2 polévkové lžíce škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového cukru
Ingredience na jablečnou náplň
- 5-6 jablek
- 100 g cukru
- 1 lžíce škrobu
- 300 ml jablečného moštu
Ingredience na krém
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce škrobu
Postup přípravy receptu
- Na první vrstvu si v misce smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Poté přidejte změklé máslo a rukama promíchejte, dokud vám nevznikne drobivé těsto. Poté do něj ještě zapracujte tři žloutky.
- Plech o velikosti 30×24 cm vyložte pečícím papírem. Těsto rukama rovnoměrně rozprostřete a vytvořte placku s nízkými okraji. Upečte jej v troubě na 170°C, přibližně 20 minut, dokud nezíská pěknou barvu.
- Na druhou vrstvu si vyšlehejte vejce do světlé pěny. Pak přidejte cukr a šlehejte další 2 minuty.
- Pak za stálého míchání pomalu vlévejte mléko a nakonec přidejte prosátou mouku, škrob, prášek do pečiva a vanilkový cukr.
- Tuto směs pak nalijte na jiný plech o stejné velikosti, vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 12 minut.
- Na jablečnou náplň zbavte jablka jadřinců a nakrájejte je na kostičky. Vložte je do hrnce a přidejte k nim cukr a škrob.
- Na mírném plameni promíchávejte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
- Poté přilijte jablečný mošt a nechte pod pokličkou vařit, dokud jablka nezměknou. Přibližně 15 minut.
- Poté jablka sceďte a poklaďte je na upečený korpus (1. vrstva). Potřete je trochu vyvařené šťávy.
- Upečený krémový plát (2.vrstva) pokapejte jablečnou šťávou a touto stranou jej položte na jablíčka.
- Pak ji potřete jablečnou šťávou i z druhé strany. Na krémovou vrstvu si mléko nalijte do hrnce a začněte zahřívat.
- K němu vmíchejte rozšlehaná vejce, škrob a cukr. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne.
- Teď už jen zbývá smetanový krém nalít na koláč a uhladit stěrkou do roviny.
- Vše pak zasypte bohatou vrstvou kakaa prosátého přes cedník.
- Dezert můžete dát vychladit do lednice, bude se pak lépe krájet. Dobrou chuť.
Napište komentář