Ochutnejte nadýchané jablečné lívance, jaké si můžete pamatovat z dětství

Jablečná sezóna je v plném proudu, a pokud už vás nenapadá, co z jablek uvařit, nechte se inspirovat. Jablečné lívance jsou totiž skvělé.

Jablka jsou vcelku vděčnou surovinou. Připravíte z nich celou řadu pokrmů a mnohé zaujímají přední příčky mezi nejoblíbenějšími recepty. Pravděpodobně největší klasikou je jablečný štrúdl nebo semlbába. Skvělými jsou nicméně i jablečné lívance. S jednoduchým trikem se je naučíte dělat nejen vláčné, ale také nadýchané. Pokud je vaše rodina „na sladké“, jistě se stanou oblíbenou součástí vaší kuchařky.

Jaké suroviny budete na přípravu potřebovat:

  • 2 kusy středně velkých vajec
  • 2 kusy jablek
  • 1 šálek (250 mililitrů) teplého mléka
  • 1 ½ šálku hladké mouky
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • olej na smažení

Příprava vyžaduje trochu času, avšak výsledek za to stojí

Nejprve si k ruce vezměte středně velkou mísu, do které rozklepněte připravená vejce. Ta následně zalijte teplým mlékem a celou směs metličkou šlehejte tak dlouho, dokud nezpozorujete mírné zvětšení jejího objemu. V dalším kroku do vajec a mléka přesejte mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte, dokud se jednotlivé ingredience nepropojí. Připravené těsto by mělo posléze 10 – 15 minut pod utěrkou odpočívat.

Během čekání si můžete začít připravovat jablka. Ta nejprve omyjte a následně zbavte jádřinců. Jablka nemusíte loupat, avšak je to lepší, pokud chcete mít lívance opravdu jemné.

Oloupaná a očištěná jablka nyní nastrouhejte nahrubo (můžete zvolit i kombinaci jemného a hrubého struhadla, lívance jsou potom mnohem vláčnější). Jablka následně zapracujte do odpočatého těsta.

V dalším kroku si vezměte k ruce lívanečník či standardní pánev, na které rozpalte olej. (Některé pánve vyžadují jen kapku oleje před prvním lívancem, další je možné smažit bez oleje).

Na lívanečníku postupně smažte jednotlivé lívance z obou stran dozlatova. Nejlépe chutnají posypané moučkovým cukrem se zakysanou smetanou. Máte-li doma mlsnější jazýčky, můžete navrch přidat ještě oříšek marmelády či džemu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]