Díky téhle pomazánce zmizí i starší pečivo! Je levná, snadná a hotová za 10 minut. Potřebujete jen brambory, máslo a vajíčka. Naprostá lahůdka před výplatou

Pokud přemýšlíte, jak ozvláštnit chlebíčky na rodinnou oslavu či jen toužíte po netradiční večeři, nechte se inspirovat receptem na jednoduchou a delikátní pomazánku z brambor.  

Vynikající domácí pomazánky dokáží vždy pozdvihnout večírek na vyšší úroveň. Toužíte-li ohromit své hosty, a jistotou vás potěší recept na vynikající a velmi snadnou pomazánku. Na její přípravu budete potřebovat pouze několik základních surovin, které máte jistě doma. V případě, že by vám pomazánka zachutná, nebo ji chcete vyzkoušet ještě předtím, než ji naservírujete svým hostům, neostýchejte se a připravte si ji k večeři.

Suroviny potřebné pro přípravu pomazánky:

  • 200 gramů brambor varného typu C
  • 60 gramů pravého másla
  • 3 kusy vajec velikosti M
  • 2 kusy jarních cibulek
  • 2 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky pepře

Pomazánku budete mít připravenou do půl hodiny

V prvním kroku přípravy si oloupejte a omyjte připravené brambory. Ty následně nakrájejte opravdu nadrobno (maximální velikost kousků by měla být 2×2 centimetry) a v osolené vodě uvařte doměkka. Než se brambory uvaří, připravte si rovněž vejce. Do menšího kastrůlku nalijte studenou vodu, kterou přiveďte k varu. Do vroucí vody opatrně vložte všechna tři vejce – aby vám nepopraskala, měla by být do vody celá ponořená. Vejce uvařte „natvrdo“, což trvá přibližně 8 až 10 minut.

Až budou brambory i vejce uvařené, slijte je a nechte je vychladnout. Po zchladnutí alespoň na pokojovou teplotu ještě jednou slijte zbytkovou vodu z brambor a ty následně nasypte do vyšší nádoby, v níž je budete mixovat.

Zchladlá vejce oloupejte a následně si vezměte k ruce ostrý nůž. Tím je po celém obvodu jemně nakrojte a z bílků vyloupněte žloutky. Celé žloutky poté vhoďte do nádoby k bramborům.

Brambory ani žloutky zatím nemixujte. Nejprve k nim dodejte zbytek ingrediencí. Jako první do nádoby vložte změklé pravé máslo, poté dvě čajové lžičky plnotučné hořčice a následně koření. Pro toto množství surovin se za optimální považuje půl čajové lžičky soli, půl čajové lžičky pepře a jedna čajová lžička sladké mleté papriky.

Pokud ovšem preferujete ostřejší či slanější pokrmy (nebo naopak méně slané), jednoduše si upravte množství koření dle svých chuťových preferencí.

Nyní všechny suroviny rozmixujte tyčovým mixérem dohladka – průměrná doba mixování činí okolo dvou minut. Rozmixovanou pomazánku přendejte do středně velké mísy, přidejte k ní nadrobno nasekanou jarní cibulku a promíchejte. Hotovou pomazánku můžete servírovat k večeři na opečené vece či toustovém chlebu, nebo ji můžete využít jako pomazánku na chlebíčky a jednohubky.