Nakládané okurky ve finském stylu (na zimu bez sterilizace). Ve velkém je připravujeme už roky – lepší recept neexistuje

Tyto nakládané okurky jsou sice trošku jiné, než ty klasické, které koupíte v obchodě, ale rozhodně ne horší. Vyzkoušejte si je.

Někteří lidé doma pěstují malé okurky, aby si je později mohli naložit a konzumovat je k různým pokrmům třeba i v zimě. Jiní si nakládané okurky kupují v obchodech. Ale pokud chcete vyzkoušet něco originálního, tak zkuste tyto nakládané okurky ve finském stylu, které si rozhodně oblíbíte. Tak co, vyzkoušíte je?

Co budete potřebovat

  • 3 kg okurek
  • 3 litry vody
  • 6 polévkových lžic soli
  • 360 ml 9% octa
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 3 bobkové listy

Příprava je jednoduchá

Nejprve si pečlivě omyjte okurky. Poté je dejte do nějaké misky a zalijte studenou vodou. Nechte okurky 2 hodiny ponořené ve vodě a poté odstraňte jejich kraje a nakrájejte je na kusy. Nyní si připravte marinádu. Vodu si nalijte do velkého hrnce, přidejte sůl, cukr, hořčičná semínka a bobkové listy. Dejte na sporák a celou dobu míchejte. Přiveďte úplně k varu.

Poté k nálevu přidejte ocet a zamíchejte. Počkejte, než začne znova bublat. Připravené okurky opatrně přidejte do vařícího nálevu a míchejte několik minut, dokud okurky nezmění barvu. Poté je ještě další 3 minuty povařte v marinádě. Horké okurky opatrně přendejte do zavařovacích sklenic. Poté do každé z nich nalijte nálev, ve kterém jste je vařili. Zakryjte je víčky a pevně je uzavřete.

A máte hotovo

Otočte všechny sklenice dnem vzhůru a přikryjte je nějakou teplou přikrývkou, například nahřátou utěrkou. Nechte přikryté, dokud úplně nevychladnou. Sklenice dejte například někam do spíže a nebo do komůrky, zkrátka tam, kde je budete uskladňovat. Tyto nakládané okurky podávejte s láskou. Uvidíte, že všem budou chutnat. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]