Šťavnaté zapečené kuřecí bochánky se sýrem: Snadný pokrm, který si zamilujete

Kuřecí maso je na přípravu velmi snadné a rychlé. Je tedy vhodné i pro úplného začátečníka. S tímto vynikajícím receptem v kuchyni určitě zabodujete.

Kuřecí maso rozhodně není nudné, jak někteří s oblibou říkají a zcela jistě se nehodí pouze na řízky nebo čínu. Díky tomuto snadnému receptu kuřecí maso originálně zpracujete a navíc si skvěle pochutnáte. Tyto bramborovo-kuřecí bochánky zapečené v troubě lze podávat s čerstvou zeleninou nebo zelným salátem jako hlavní chod. Skvěle však poslouží také jako předkrm, který dokonalé pohladí chuťové pohárky.

Snadný recept pro každého

Teď vám prozradíme, co byste si neměli zapomenout vložit do nákupního košíku, abyste si mohli připravit tento lahodný pokrm. Garantujeme vám, že jej rozhodně nepřipravíte pouze jednou, ale budete se k němu rádi vracet. Pro jeho přípravu budete potřebovat následující ingredience:

  • mleté kuřecí maso – 400 g
  • brambory – 750 g
  • oblíbený tvrdý sýr – 100 g
  • zakysaná smetana – 80 g
  • cibule – 1 ks
  • mrkev – 1 ks
  • vejce – 1 ks
  • rajče – 2 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • sůl – podle chuti
  • provensálské bylinky – 1 čajová lžička
  • mletý černý pepř – volitelně
  • olej na vymazání formy

Postup přípravy bochánků

  • Brambory oloupejte a opláchněte. Poté jej nakrájejte na co nejtenčí plátky. Vezměte mísu a nakrájené brambory do ní vložte.  Poté je osolte a posypte provensálskými bylinkami. Důkladně v míse vše promíchejte.
  • Zapékací misku vymažte olejem a vložte do ní část brambor, část jich ponechte v misce. Brambory rozprostřete po dně a stěnách zapékací mísy.
  • Poté si vezměte rajčata, které omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Položte je na talíř, osolte a přidejte k nim zakysanou smetanu. Pečlivě promíchejte.
  • Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a čerstvou mrkev na jemném struhadle.

  • Do mletého masa rozšlehejte vejce, osolte, opepřete, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Směs důkladně promíchejte do hladka.
  • Z mletého masa vytvarujte menší bochánky a ukládejte je na brambory.
  • Do každého bochánku udělejte důlek. Zbylé brambory položte kolem masových kuliček.
  • Do každého důlku přidejte rajčatovo-smetanovou směs. A každý bochánek pak zasypejte trochou nastrouhané mrkve. Přikryjte plech víkem nebo alobalem a opatrně přehněte okraje.

  • Nechte předehřát troubu na 200 °C , poté vložte formu dovnitř a pečte asi 30-40 minut, podle vaší trouby.
  • Po uplynutí uvedené doby odstraňte z plechu alobal a posypte maso strouhaným sýrem.
  • Formu vraťte do trouby a pečte ještě asi 10-15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá sýrová krusta.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]