Klenot české kuchyně: Kuřecí řízky trochu jinak. V křupavém jogurtovém těstíčku teprve poznáte jejich pravou chuť

kuřecí řízky jinak

Kuřecí maso je velmi oblíbené, protože je křehké, lahodné a rychlé na přípravu. Na rozdíl třeba od hovězího masa, je pokrm z toho kuřecího hotový raz dva.

Řízky v klasickém trojobalu si z času na čas připraví každý. Z kuřecího masa jsou pak velmi rychle hotové a s bramborovou kaší nebo brambory na přírodno, jsou oblíbeným jídlem mnoha lidí. Pokud vás však příprava klasických řízků už omrzela, vyzkoušejte je připravit trochu jinak. Určitě si pochutnáte a přidáte si do seznamu další jednoduchý a rychlý recept, po kterém můžete sáhnout vždy, když vás nenapadá, co zrovna uvařit.

Suroviny, které budete potřebovat

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce soli
  • 700 g kuřecích prsou
  • 1 polévková lžíce přírodního jogurtu
  • sušený tymián a mletý černý pepř (podle chuti)
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • olivový nebo slunečnicový olej

vejce v mixéru

Postup přípravy

Do misky dejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, jedno vejce a polévkovou lžíci soli. Vše umixujte v mixéru do hladka. Vraťte zpět do misky a přidejte ke směsi jogurt, sušený tymián, mletý pepř a 2 polévkové lžíce mouky. Vše důkladně promíchejte do hladka, aby v těstíčku nebyly žádné moučné hrudky.

ušlehaná směs

Kuřecí maso si si na prkénku nakrájejte na menší kostičky. Už je však nesolte, protože v těstíčku je soli dost, aby se vše ochutilo. Nyní maso přendejte do těstíčka a vše důkladně promíchejte. Na sporáku si rozehřejte olej na pánvi.

nakrájené kuřecí maso

Jakmile bude rozpálený, naberte polévkovou lžíci maso, položte na pánev a pomocí lžičky jej vytvarujte do placky. Můžete přidat i více než jednu lžíci, záleží na vás, jak velké „řízky“ chcete mít. Smažte je z obou stran na střední teplotě, dokud nezhnědnou.

maso v těstíčku

Přílohu zvolte jako k běžným řízkům

Nesmažte je příliš zprudka, aby se stihlo maso uvnitř propéct, ale zároveň jste nepřipálili horní vrstvu těstíčka. Hotové placky můžete ještě přendat na talíř s papírovým ubrouskem, aby se vsáknul přebytečný tuk.

smažení placek

A je hotovo. Jako příloha se k nim hodí ta, kterou byste dali i ke klasickým řízků. Brambory na přírodní způsob můžete dozdobit bylinkami nebo udělat hladkou bramborovou kaši. Můžete však k řízkům udělat i pečené nebo americké brambory.

hotové smažené placky

Podávat k nim dále můžete třeba tatarskou nebo jinou oblíbenou omáčkou. Skvělým tipem je dip ze zakysané smetany s česnekem, bylinkami a oblíbeným kořením. Fantazii se meze nekladou a s receptem si tak můžete pohrát dle vlastních preferencí.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*