Kuřecí prsíčka osmažená v lahodném těstíčku. Mnohem lepší než klasický řízek

Skvělé, rychlé a přesto neuvěřitelně jednoduché. Na těstíčko je potřeba jen pár surovin, které máte jistě doma a víc obalovat není třeba.

Kuřecí prsa patří k nejoblíbenějším masům. Není se čemu divit, jejich tepelná oprava obvykle trvá na pánvi jen několik málo minut a společně s tímto těstíčkem s přehledem nahradí jakýkoliv řízek. Těstíčko, jehož recept dnes přinášíme, zároveň poslouží i jako marináda, která zajistí, že kousky masa budou dokonale měkké a nepřijdou smažením ani o kapku své šťávy. Pokud se i vám na tento pokrm sbíhají sliny, neváhejte a připravte si ho.

Suroviny na kuřecí prsa v těstíčku

  • 2 – 3 kuřecí prsa podle velikosti
  • 100 gramů zakysaná smetana
  • 1 vejce
  • 30 mililitrů sojová omáčka
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • Sůl, pepř, koření podle chuti
  • Olej na smažení
Fotografie: Pexels

Příprava kuřecích prsou smažených v těstíčku

Kuřecí prsa důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Pak je nakrájejte na kousky. Dejte pozor ať krájíte napříč přes vlákna, jinak hrozí, že se řízky budou hůř krájet. Připravte si těstíčko. Smíchejte zakysanou smetanu, vejce, hořčici, sójovou omáčku, česnek, sůl, koření a mouku tak, aby vám výsledek vyhovoval. Mouku rozmíchejte tak, aby v těstíčku nebyly žádné žmolky. Pak do těstíčka dejte maso a důkladně promíchejte, aby se každý kousek obalil ze všech stran.

Na marinované masa v těstíčku potřebujete minimálně půl hodiny, ale ještě chutnější ho výsledků docílíte, když si takto maso připravíte už den před smažením a uložíte do lednice. Před závěrečným smažením maso z lednice vytáhnete asi s půlhodinovým předstihem. Na pánvi rozpalte větší množství oleje a kousky masa obalené v těstíčku smažte ze všech stran do zlatova. Po vyndání z pánve nechte okapat přebytečný olej.

Tipy na závěr

Takto připravené kuřecí kousky jsou nejen skutečně lahodné, ale jsou také dobrou alternativou k řízkům pro všechny strávníky, kteří si z nějakého důvodu hlídají konzumaci tuků. Díky tomu, že těstíčku utvoří na mase krustu a neobsahuje housku, nasaje jen absolutní minimum oleje i přesto, že se smaží na velkém množství tuku. Pokud někdo trvá na klasickém trojobalu, můžete kousky před smažením ještě obalit ve strouhané, ale tím o zmiňovaný benefit přijdete.

Takto upravená kuřecí prsa můžete podávat jako slané pohoštění pro společnost, nebo jako chutný oběd či večeři. Skvěle se k nim hodí vše, co byste podávali ke smaženým řízkům. Výborné jsou jak s bramborovým salátem, tak i s vařenými brambory jemně politými přepuštěným máslem. Je to také vhodná svačina na výlety. Postačí jen kousek chleba a do druhé ruky zelenina a nemusíte se spoléhat na žádné stánky s občerstvením pochybné kvality.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]