Exotický recept na kuřecí prsa se smetanou a rýží

Pokud přemýšlíte, jakým jídlem potěšíte sebe a svou rodinu na oběd, zkuste tento orientální způsob zpracování kuřecích prsou.

Jednou za čas je potřeba překvapit své chuťové buňky tím, že jim představíte takové jídlo, kterého se jim často nedostává. Ideální jsou pro to recepty z cizích krajin, do nichž můžete přidat i nové a neznámé koření. Občas však vaříte z často používaných ingrediencí v nezvyklém poměru a nevídaných kombinacích, jako je například kuře obalené ve smetaně.

Připravíte maso, rýži a směs na obalování

Na 650 g kuřecích prsních řízků budete potřebovat rýži na 3 porce, jednu menší cibuli, smetanu na vaření, rajčatový protlak, hladkou mouku, mádlo, olej, vývar, sůl, pepř, sušený česnek a případně další koření podle chuti. Na začátek je nejlepší dát vařit rýži, aby byla hotová dříve, než uděláte potřebnou práci s masem a ostatními ingrediencemi.

Prsa důkladně umyjete a zatímco se vám rozpaluje olej na pánvi je nakrájíte na nudličky. Maso při smažení osolíte, opepříte, případně jinak dokořeníte dle chuti. Následně si vezmete kastrol nebo malý hrnec, do něhož přidáte asi 2 lžíce másla a rozpustíte je. Na nich následně osmažíte nadrobno nakrájenou cibulku, ke které posléze přidáte mouku na zahuštění, abyste si vytvořili jíšku.

Příprava omáčky a servírování

S jíškou následně pracujete tak, že do ní přidáte lžíci rajčatového protlaku a lehce jej ohřejete. Následně nalijete do hrnce přibližně šálek vývaru a smetany na vaření, k nimž přisypete lžičku sušeného česneku. Tuto směs na plotně mícháte při mírném ohni do té doby, dokud nezhoustne. Do obsahu hrnce vkládáte postupně kuřecí nudličky a takto obalené je podáváte.

Ideální je si časově správně rozvrhnout dobu vaření, abyste udělali rýži chvíli před tím, než budete maso máčet ve smetaně. Jakmile je totiž obalíte, bude potřeba servírovat co nejdříve, aby omáčka ani maso nezchladli. Časem si však stejně najdete svoje vychytávky, poměry koření a jednotlivých přísad, takto je však ještě dosti jednoduchý a přitom stále chutný.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]