Lahodnější než palačinky, dokonalé a lehké jako obláček. Lívanečky, které si zamilujete

Pokud vás nebaví tradiční palačinky a chcete svou rodinu či návštěvu překvapit něčím lepším a chutnějším, vyzkoušejte lívanečky podle našeho receptu.

Tradiční francouzské palačinky patří k velmi oblíbeným dezertům, ale pokud je děláte stále dokola, možná vás již omrzeli a chcete vyzkoušet něco na stejný způsob, ale lahodnějšího. Tyto lívanečky budou zajisté to, co hledáte. Jsou lehké, svěží, ale také měkké. Jakmile je ukousnete, rozplynou se vám v ústech. Sbíhají se vám na ně sliny? Připravte si je podle uvedeného receptu, jsou jednoduché.  

Pro přípravu budete potřebovat tyto suroviny

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek jemné krupice
  • 1 pytlík sušeného droždí
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 550 mililitrů teplé vody
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy lívanečků

Ještě malá poznámka ke kypřícímu prášku. Pokud doma nemáte sušené droždí, použijte čerstvé nebo použijte lžičku kypřícího prášku. Záleží jen na vás a vaší chuti. Jakmile zvolíte suroviny, připravte si hlubší mísu a prosejte do ní hladkou mouku, následně sůl, droždí nebo prášek do pečiva, krupici a cukr. Vše důkladně promíchejte. 

Následně nalijte vodu, pozor ale na její teplotu, nesmí být horká, jinak by se bakterie v droždí znehodnotili. Nesmí být ani studená. Nalijte do moučné směsi jen tolik vody, aby bylo těsto husté, ale zároveň, aby mírně teklo. Směs můžete rozmíchat pomocí metle, ale klidně i pomocí mixéru. Pokud jste zvolili droždí, těsto nechte necelou hodinku v teple kynout, přikryjte ho textilií. Jestliže jste zvolili kypřící prášek, těsto nechte odpočinout přibližně půl hodiny, aby se veškeré suroviny spojily.

Pečení a servírování

Po uplynulé době si přichystejte nižší pánev a rozehřejte na ní opravdu malé množství oleje. Následně si vezměte polévkovou lžíci nebo jinou naběračku a klaďte na plech malé placičky. Mírně je rozetřete po pánvi, velikost si zvolte jakou chcete a smažte je z každé strany dozlatova. Za pár minut budete mít hotových více než deset lívanečků. 

Nejlépe ještě teplé podávejte s džemem a tvarohem. Dobré jsou také s praženými ořechy na másle a zalité medem nebo javorovým sirupem. Dále lze servírovat čerstvé ovoce, které přelijete zakysanou smetanou.

Horké maliny jsou také skvělé. Lahodný je i rozpuštěný nugát se zralým banánem, nebo čokoláda. Kombinací je opravdu mnoho a vaše děti, ale i dospělí si jistě velmi pochutnají. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]