Tak trochu jiné kuře na paprice: připravte si tento tradiční maďarský pokrm

Fotografie: Freepik

Kdo by neměl rád tento klasický pokrm, notoricky známý také ze školních jídelen. Tento skvělý recept na luxusní kuře na paprice budete milovat.

Kuřecí maso je na přípravu velmi snadné a zvládne jej připravit i úplný začátečník. Ukážeme vám recept na kuřecí maso na paprice, s přidáním zakysané smetany. Ačkoliv se původně jedná o tradiční maďarský recept, v českých domácnostech je oblíbený již celá desetiletí. Ukážeme vám, jak připravit tento chutný oběd, na jehož konci budete podávat krásně měkké maso zalité výtečnou paprikovou omáčkou.

Nákupní seznam surovin

  • 1 kg kuřecích řízků
  • 1 čerstvá paprika
  • 3 lžíce mleté papriky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 střední rajčata
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 cibule
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Pro přípravu pokrmu dodržujte následující 

Tento recept není nikterak složitý. Rovněž není třeba shánět složité suroviny. Bohatě vám k němu postačí domácí zásoby. Jestli vás tato typická klasika české kuchyně láká, dodržujte následující postup a zaručeně s tímto obědem nešlápnete vedle.

  • Cibuli nakrájejte na drobnější kostičky a vložte ji na máslo na rozpálenou. Osmažte ji dozlatova, pozor, ať se nespálí!
  • K osmažené cibulce přidejte mletou papriku a pořáně směs míchejte, dokud se nespojí s máslem a nezesklovatí.

  • Kuřecí maso pořádně omyjte, nakrájejte jej na větší kousky a položte je na cibulovou směs. Poté vše osolte a opepřete a vařte 5-7 minut. Do tohoto pokrmu se hodí jakékoliv kuřecí maso podle chuti. Pokud upřednostňujete například stehenní maso, pokrm bude šťavnatější. Výborná jsou však také kuřecí prsa, které mají rády obzvláště děti.
  • Rajčata a papriku omyjte, rajčata oloupejte a nakrájejte je společně s paprikou na větší kostky.

  • Nakrájenou zeleninu vložte do pánve, promíchejte a zalijte vývarem. Jakmile dojde k varu, použijte pokličku, snižte teplotu na minimum a vařte asi 50 minut.
  • Poté do pánve pomalu přilévejte jíšku, kterou si vytvoříte smícháním smetany a mouky.
  • Jíšku dobře promíchejte, aby vám nevznikly hrudky. Provařte alespoň 7-10 minut odkryté. Pokrm máte hotový!

Garantujeme Vám, že se tento pokrm stane stálicí vaší kuchyně a všichni si jej oblíbí. K tomuto jídlu vám jako příloha poslouží jak houskový knedlík, tak těstoviny nebo rýže. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]