Orientální jogurtové chlebové placky s bylinkami pečené na suché pánvi. Jsou tak vynikající, že je jíme i samotné

Chlebové placky místo klasického pečiva jsou doménou orientálních oblastí, ale i východní Evropy. Rádi je připravovali i naši předkové, my jsme na ně ale zapomněli. A to je veliká škoda.

Obilné placky se pekly po tisíce let a tvořily běžnou součást každodenního jídelníčku. V českých luzích a hájích je v moderní době nahradily rohlíky, housky a velké bochníky chleba. Doma připravované placky jsou ale mnohem chutnější a také variabilnější. Jejich příprava trvá nejvýše půl hodinky a chutné vydrží i několik dní. Oživte svůj jídelníček a zkuste si upéct třeba jogurtové placky s bylinkami podle pravého receptu z orientu.

Na jogurtové placky z pánve budete potřebovat tyto přísady

Na těsto:

  • Tři a půl hrnku hladké mouky
  • dva kelímky bílého jogurtu
  • sklenička vody
  • jeden balíček prášku do pečiva
  • kapka oleje

Na potření:

  • Kousek másla
  • hrst čerstvé petrželky nebo jiných bylinek

Kromě ingrediencí si připravte také hlubokou misku, metličku na míchání, váleček, a pánev. Orientální hospodyňky nepotřebují obracečku, hravě její funkci zastanou rukama. Pokud si na to ale netroufáte, připravte si ji také.

Nejprve připravte těsto

Těsto je základ. Bez něj by to nešlo. Proto nasypejte do misky mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva a promíchejte. Do jiné misky vyklopte bílý jogurt, nařeďte ho trochou vody a přidejte jednu čajovou lžičku soli. Metličkou vše promíchejte dohladka. Pak po částech zapracujte do jogurtové směsi mouku s kypřícím práškem. Zpočátku míchejte metlou a když už to kvůli hustotě těsta nepůjde, pokračujte v hnětení ručně.

Výsledkem by mělo být homogenní a pružné těsto, které by mělo být na dotek mírně lepkavé, ale nemělo by se lepit na ruce ani na stěny mísy. Pak na něj kápněte trochu oleje (objem asi jedné čajové lžičky) a pokračujte v hnětení, dokud těsto nepřestane lepit úplně a nezíská pružnou texturu.

Vytvarujte z těsta placky

Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu, zformujte z něj váleček a ten rozdělte na deset kousků. Každý z nich vytvarujte do kuličky, vyskládejte je na talíř a zakryjte je utěrkou. Díky tomu během následného zpracování nebude těsto vysychat. Berte kuličku po kuličce a z každé válečkem vyválejte malou kulatou placku o průměru kolem 10 centimetrů (plus minus, samozřejmě). Placky naskládejte na sebe a opět zakryjte utěrkou.

A šup s nimi na pánev

Na kamnech rozpalte velkou suchou pánev a když je horká, položte na ni několik vyválených těstových placek. Na středním ohni je opékejte tak dlouho, dokud se nezačnou nafukovat a zespodu zlátnout. Čas od času je zespodu zkontrolujte. Pak je otočte a nechte je zezlátnout i z druhé strany. Hotové placky vyhoďte z pánve, ihned je potřete trochou másla a posypejte jemně nasekanou petrželkou. Jsou tak chutné, že je můžete jíst jen tak, ale skvostně doplní i polévky omáčky či jiné pokrmy.

https://youtu.be/I-5DLxr0QNM

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]