Nejlepší pomazánka z avokáda doslova pohladí chuťové buňky

Nemusíte být příliš velkým fanouškem avokáda, a přesto vám tato pomazánka, kterou si připravíte během chvíle bude zaručeně chutnat.

I přesto, že se avokádo těší celosvětové oblibě, stále se ještě najde spousta lidí, kteří se neodhodlali ochutnat toto máslové ovoce. Avokádo je sice bez chuti, ale o to víc nám nabízí možnost si vyhrát s finální chutí celého pokrmu. Z výživové stránky se jedná o potravinu velmi cennou, a nejen proto si určitě zaslouží zařazení do našich jídelníčků. Pomazánka z avokáda vám přijde vhod jako výživná večeře nebo rychlé pohoštění pro nečekané hosty.

Co jste možná nevěděli

Avokádo má hruškovitý tvar a je plodem Hruškovce přelahodného. Pravidelná konzumace má velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Avokádo obsahuje obrovské množství vitamínů, minerálních látek a zdravých tuků. Má schopnost snižovat hladinu cholesterolu a pyšní se větším obsahem draslíku než známější a oblíbenější banán. Díky vyššímu obsahu vlákniny je avokádo vhodné i při hubnutí. Pomáhá odstraňovat únavu a celkově přispívá k duševní pohodě.

Fotografie: Freepik

Jak vybrat to pravé

Pokud se chcete vyvarovat nákupu nezralého nebo naopak přezrálého avokáda, řiďte se jednoduchými radami a máte vyhráno. Avokádo by mělo být při stisknutí v ruce mírně měkké a pružné. Pokud je tvrdé nebo naopak hodně měkké, je to špatně. Když už máte doma správný kus pro další zpracování, buďte opatrní při odpeckování tohoto ovoce. Pecka je dost kluzká a tvrdá, a proto určitě nepoužívejte hrubou sílu.

Ingredience pro přípravu avokádové pomazánky

  • 2 avokáda
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Citrónová šťáva
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 malá lžička hořčice
  • Sůl
  • Pepř

Avokáda rozkrojte napůl, vyndejte pecku a pomocí lžíce vydlabejte do připravené misky dužinu. Cibuli oloupejte, nakrájejte na dílky a přidejte k avokádu.

Očištěný česnek dejte ke směsi, přidejte sůl a pepř a vše spolu rozmixujte na hladkou směs. Poté přimíchejte 3 lžíce zakysané smetany, majonézu a hořčici, a ještě jednou vše důkladně promixujte. Vznikne vám dokonale hladká směs, kterou můžete ihned servírovat na čerstvé pečivo nebo použít jako dip. Dobrou chuť!

Fotografie: Pixabay

Další využití avokáda

Tato potravina má široké množství využití. V kuchyni můžeme avokádo přidat do zeleninových salátů, do smoothie, jako součást dresinku, připravit velmi známé quacamole nebo například i sladkou variantu s kakaem a medem. Je také nepostradatelným pomocníkem v kosmetické péči. Hojně využívaný je avokádový olej, který se výborně vstřebává, sjednocuje barvu pleti, zbavuje pigmentových skvrn a má výborné regenerační účinky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]