Sestřenice z Ameriky mi poslala tento v Česku neznámý recept na labužnické dozlatova pečené paličky v troubě

Už vás někdy napadlo, že si doma upečete krocana, ale báli jste se, že to bude vyžadovat moc práce? Nic není tak složité, jak se zdá. Na drůbeži upečené dozlatova si můžete pochutnat i vy.

Pečení krocana není u nás příliš obvyklé, respektive ne tak, jako například ve Spojených státech, kde je krocan tradičním jídlem v Den díkůvzdání, což je severoamerický svátek připomínající oslavu první úrody. Pokud si ale chcete u sebe doma udělat hostinu, kterou vídáte jen v amerických filmech, provedeme vás od nákupu přes přípravu až po pečení.

Nejchutnější maso je z jednoročního krocana

Nejen správná příprava a doba pečení je potřeba, abychom si pochutnali na dobrém krocanovi. Vše začíná samotným nákupem surovin. Chcete-li co nejchutnější maso, zvolte maso z krocana jednoročního. Patří mezi vynikající pochoutky. Při jeho výběru buďte skutečně důslední.

Fotografie: Canva

Krocan jednoroční by měl mít šupinatou, ovšem jemnou kůži na nohou s mírně šedobílou barvou. Pokud narazíte na krocana, jehož kůže je hrubá a hrudkovitá až suchá s náznakem červené barvy, jedná se o známku toho, že je krocan starší než jeden rok. Maso nebude tak chutné.

Příprava krocana před pečením

Nejdříve je potřeba zbavit drůbež zbytků peří. Použijte pinzetu, bude se vám s ní lépe pracovat, než kdybyste peří vytahovali pouze rukama. Následně maso pečlivě omyjte jak zvenku, tak zevnitř. Poté vysušte, krocan by neměl být vlhký. Osolte, okořeňte a naplňte nádivkou.

Fotografie: Canva

Nádivky můžete použít různé, například játrovou, s houskou nebo jiným pečivem, mandlovou, bylinkovou atd. Nezapomeňte na to, že krocan je přece jen větší než kuře, nádivky tedy budete muset udělat požehnaně. Plní se s ní i vole. Maso zašijte, vložte na pekáč a podlijte drůbežím vývarem nebo teplou vodou. Nejdříve pečte maso zakryté, popřípadě pod alobalem, pokud je krocan příliš velký. Až ke konci pečení odkryjte.

Doba pečení závisí na množství masa

Doba pečení se odvíjí od velikosti krocana, respektive množství masa. Platí, že na 1,5 kg masa je potřeba pečení cca 60 minut. Výhodou je, že si sami můžete zvolit, jak krocana budete péct. Je možnost jej i naporcovat, což chce určitou dávku talentu, ale není to nemožné.

Fotografie: Canva

Krocana můžete péct s masovou nádivkou na kořenové zelenině. V zahraničních kuchyních se krocan připravuje například pouze se solí a upravuje na másle nebo slanině. Žádné jiné koření ani nádivka nejsou potřeba. Nebo můžete zvolit nasládlou variantu, naplnit drůbež jablky a zázvorem.