Palačinky naslano. Experimentujte se slaninou, sýrem i kefírem

Fotografie: Pixabay

Palačinky na sladko jsou přežitek. Nebojte se experimentovat a zapojit do jejich přípravy i slané ingredience, které pokrm pozvednou na hlavní chod.

Palačinky už dávno nejsou považovány pouze za sladký pokrm určený ke snídani. Kde vůbec taková myšlenka vznikla? Nicméně, zkuste s námi i některé recepty, které nejsou pro lahodné placky z mléka a mouky až tak tradiční. Marmeláda nebo lískooříškový krém už jsou trochu nuda, tak pozvedněme palačinky na jídlo, které se hodí i k obědu nebo k večeři.

Aromatické palačinky se smetanovou chutí

Tohle je bezpochyby jeden z nejzajímavějších receptů na palačinky. Nenajdete zde ani špetku cukru, hlavními přísadami, které pokrm ozvláštní, jsou sýr a bylinky. Připravte si sýrové palačinky z kefíru, jež můžete podávat jako kulinářský zázrak ke svačině i jako hlavní chod. Budete potřebovat následující ingredience.

  • 140 g pšeničné mouky
  • 100 g tvrdého sýra
  • 250 ml mléka
  • 250 ml kefíru
  • ½ ČL jedlé sody
  • ½ ČL soli
  • 2 vejce
  • 15 g kopru
  • 4 PL slunečnicového oleje
Fotografie: Pixabay

Příprava je naprosto jednoduchá. Stačí smíchat mléko, kefír a vejce. Doporučujeme předem vyndat z lednice, ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Přidejte sůl, jedlou sodu a opět pečlivě vyšlehejte. Můžete ručně nebo elektrickým šlehačem. Důležité je, aby se všechny složky krásně spojily. Nyní kápněte rostlinný olej, přisypte mouku a nahrubo nastrouhaný sýr.

Fotografie: Pixabay

Kopr důkladně omyjte a osušte na papírové utěrce. Nasekejte a přihoďte k těstu. Fantazii a chuti se samozřejmě meze nekladou, pokud nemáte rádi kopr, můžete jej nahradit jinou bylinkou. Pánev jen potřete rostlinným olejem, chvíli počkejte, než se rozpálí, a nalijte těsto. Z obou stran smažte dozlatova. Sýrové palačinky se hodí k dušeným houbám nebo kuřecímu masu.

Slaninové palačinky s čedarem a pažitkou

A teď teprve přijde bomba mezi slanými palačinkami. Jsou jednoduché na přípravu a obsah ingrediencí z nich dělá skutečnou pochoutku.

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/8 ČL soli
  • 2 vejce
  • ½ hrnku mléka
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ¾ hrnku nastrouhaného čedaru
  • ¼ hrnku nasekané pažitky nebo zelené jarní cibulky
  • 6 proužků slaniny nakrájené nadrobno
  • Zakysaná smetana
Fotografie: Pixabay

Nakrájenou slaninu opečte na pánvi do křupava. Přebytečný tuk slijte a nechte pouze slaninu bokem. Smíchejte mouku a sůl ve velké míse, vyklepněte vejce, přilijte mléko a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře propojily. Jako poslední přisypte kypřicí prášek. Nechte těsto alespoň 5 minut odležet.

Fotografie: Pixabay

Po uplynutí potřebné doby přidejte sýr, opečenou slaninu a pažitku. Promíchejte a těsto nalijte na předehřátou pánev. Můžete použít stejnou, na jaké jste osmažili slaninu. Palačinka by měla být z každé strany dozlatova. Nechte vychladnout a ozdobte zakysanou smetanou a zbytkem sýra a pažitky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]