Rychlý cuketový salát 1000x lepší než okurkový: Můžete ho sníst celou mísu a nepřiberete ani deka

Univerzální cuketový salát si oblíbíte jako lehkou večeři i sytou svačinu. Celá příprava vám navíc nezabere více než čtvrt hodiny.

O cuketě se říká, že je nejlepší přítelkyní všech, kdo chtějí zhubnout. Nejen že je plná nejrůznějších vitamínů (obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, P, draslík, vápní, hořčík nebo sodík), ale zároveň jde o velmi univerzální potravinu. S trochou fantazie z ní lze připravit prakticky cokoliv. Výjimkou nejsou cuketové bramboráky, sekaná, cuketové řízky, bezlepkové těstoviny, ale i buchty nebo koláče. Dnes si ovšem můžete přečíst recept na skvělý cuketový salát.

Na přípravu cuketového salátu budete potřebovat:

  • 1 kilogram cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 8 čerstvých mátových lístků
  • 8 lístků čerstvé bazalky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 ½ polévkové lžíce soli
  • ½ polévkové lžíce pepře

S postupem mohou pomoci i vaše děti

Celý postup přípravy je velmi triviální a s přehledem ho zvládnou i (starší) děti. Pokud máte v kuchyni malé pomocníky, nebojte se je zapojit. Nejprve si k ruce vezměte připravený kilogram cukety, kterou neloupejte, ale pouze důkladně omyjte. Následně cuketu nakrájejte na přibližně stejně velké tyčinky / hranolky, které mají v průměru okolo 2 centimetrů a na délku přibližně 10 centimetrů.

Až budete mít hranolky připravené, vyndejte si dostatečně velký hrnec, do kterého nalijte dva litry vody. Vodu následně přiveďte k varu a nasypte do ní připravenou sůl.

Do vroucí vody rovněž opatrně vložte nakrájenou cuketu a na středním plamenu vařte asi 6 minut. Dbejte na to, aby se cuketa za tu dobu nerozvařila (proto avizovaný střední plamen). Po uplynutí stanoveného času k cuketě přidejte připravenou bazalku a mátu a odstavte.

V dalším kroku si připravte česnek, který můžete najemno nasekat, utřít, nebo prolisovat. Až budete mít česnek připravený, sceďte cuketu s bylinkami a vyklopte ji do přiměřeně velké mísy. Následně přidejte utřený česnek a polovinu polévkové lžíce mletého pepře.

Vše důkladně promíchejte, aby se přísady dostatečně prolnuly. V tomto bodě je salát hotový a připravený k servírování. Cuketa má obecně tu (ne)výhodu, že je bez chuti. Při její přípravě je tedy na vás, jaká chuť bude ta výsledná.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]