Rychlý letní pokrm z cukety. Odlehčená kombinace s rajčaty a smetanou vás dostane svou jedinečnou chutí

K létu neodmyslitelně patří také domácí zelenina ze zahrádky. Mezi nejčastější druhy, které si doma pěstujeme, se řadí cuketa a rajčata. 

Rajčata jsou oblíbeným pokrmem hlavně proto, že jsou kyselá. Jejich chuť je jedinečná a dokáží nás osvěžit během letního dne plného slunce. To samé platí o cuketách. Jedná se o zeleninu, která svým tvarem a barvou připomíná velkou okurku. Obě tyto suroviny jsou ceněné hlavně proto, že obsahují velké množství vody. Díky tomu nás dokáží během parných letních dnů osvěžit. Pokud je zkombinujeme, dostaneme lahodný pokrm, na kterém si pochutná celá rodina. 

Roláda s rajčaty a smetanou ohromí každou návštěvu 

Recept na roládu je velmi kreativní a to hlavně proto, že si ho dle své chuti můžeme doplnit i o další ingredience. Výborný bude například s houbami, mletým masem nebo mrkví.

V následujícím receptu se podíváme na základní verzi s rajčaty a to hlavně proto, že oba tyto druhy dozrávají současně. Může se nám tak stát, že budeme mít větší množství, které je potřeba najednou zpracovat. A právě v tomto případě je dobré si z rajčat a cukety udělat chutnou roládu. 

Na těsto budeme potřebovat 2 cukety, 4 vajíčka, 2 lžíce zakysané smetany a 5 lžic mouky. Cukety nejprve omyjeme a i se slupkou nastrouháme ne hrubém struhadle. Je dobré je následně zbavit přebytečné vody, toho docílíme pomocí většího množství soli. Osolenou cuketu necháme v misce asi 10 minut, poté přebytečnou vodu jednoduše vylijeme. Mezitím si v druhé misce smícháme vajíčka, která osolíme a opepříme a pomocí metličky rozšleháme do pěny. 

Nepodceňujte ždímání cukety, nadbytečná voda zkazí těsto

Následně k nim přidáme zakysanou smetanu a směs opět pečlivě promícháme. Do vzniklé hmoty poté přidáme cuketu. Celé těsto zasypeme hladkou moukou a opět promícháme tak, aby v něm nebyly hrudky. To si rozprostřeme na plech, na který umístíme pečící papír.

Je zapotřebí, aby těsto bylo rovnoměrné. Následně plech i s těstem vložíme do trouby a necháme péct po dobu 25 minut na 190 stupňů. V této době si připravme náplň, kterou budeme roládu plnit. 

Na náplň budeme potřebovat 200 gramů smetanového sýra, 3 stroužky česneku, 3 rajčata a čerstvou bazalku. V misce si smícháme sýr s prolisovaným česnekem. Celou směs promícháme a přidáme nadrobno nakrájenou bazalku.

Rajčata nakrájíme na tenké plátky. Jakmile je těsto hotové, potřeme jej vrstvou připraveného smetanového sýra a poklademe na něj plátky rajčat. Těsto následně stočíme do tvaru rolády a můžeme podávat. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]