Cuketová zacusca vhodná na zimu. Recept až z dalekého Rumunska

Fotografie: Pexels

Zacusca je oblíbená pomazánka rostlinného typu, která je typická hlavně pro oblast Rumunska a Moldavska. Podíváme se na to, jak ji připravit z cukety. 

S koncem léta se může stát, že na zahradě budeme mít velké množství úrody, kterou nejsme schopni najednou zpracovat. Jedním takovým druhem je i cuketa. Jedná se o plodinu, kterou není nijak obtížné vypěstovat a daří se jí téměř v každé půdě. K létu ale patří, a to hlavně proto, že je velmi chutná a dobře stravitelná. Obsahuje velké množství vody a hodí se večerní letní grilování. V následujícím receptu se podíváme na to, jak z ní připravit pomazánku. 

Fotografie: Pexels

Pomazánka se hodí na chleba, ale i k rybě nebo masu 

Příprava této všestranné přílohy není nijak složitá, její využití je ale velmi široké. Jakmile ji jednou ochutnáme, budeme si ji chtít přidávat ke každému pokrmu.

Naštěstí je to možné, protože stejně jako předkrm na kusu chleba, se dá zacusca použít i jako zeleninová příloha k hlavnímu chodu. Doba vaření není nijak dlouhá a její příprava je opravdu jednoduchá, zvládne ji tedy i naprostý začátečník. 

Fotografie: Pexels

Na zacuscu budeme potřebovat 2 kusy cukety, 1 kilogram rajčat, 200 gramů mrkve a 200 gramů papriky. Výrazné chuti dosáhneme pokud budou všechny uvedené potraviny domácí, pokud nikoliv, je dobré vybírat alespoň kusy v bio kvalitě nebo od lokálních farmářů. Budeme potřebovat také 140 gramů rajčatového protlaku, 120 mililitrů oleje, 100 gramů cukru a 80 gramů octa. Na dochucení si připravíme chilli papričky, 3 stroužky česneku a sůl. 

Zeleninu očistíme a zbavíme slupky

Pokud máme mladé cukety, stačí je oloupat a nakrájet na malé kostičky. Jestliže máme plod, který je již starší, kromě toho, že jej musíme zbavit slupky, musíme z něj odstranit také semena. Jakmile máme cuketu nakrájenou, dáme jí do misky a vrhneme se na mrkev a papriku. Mrkev nejprve očistíme, zbavíme slupky a poté nakrájíme na středně velké kousky. Na kusy podobné velikosti nakrájíme také papriku, kterou nejprve omyjeme. 

Fotografie: Pexels

Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtiny. Takto připravenou zeleninu vezmeme a prolisujeme přes mlýnek na maso. Vzniklou směs dáme do hrnce a umístíme na sporák.

Na prudkém ohni vaříme zhruba 20 minut, nesmíme zapomenout občas zamíchat. Jakmile uplyne potřebná doba, do hrnce přidáme protlak a cukr. Teplotu snížíme a celý pokrm ještě dalších 10 minut dusíme. Na konci dochutíme solí, papričkami, česnekem a octem. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]