Šéfkuchař prozradil, jak rychle nakrájet cibuli na tenké proužky bez nože, mixéru nebo sekáčku

Fotografie: iStock

Krájení cibule je v kuchyni životní nutnost. Nadrobno, na kostky, na proužky, každý recept je jiný. Pokud ale potřebujete úhledné a jemné nudličky třeba do salátů, existuje skvělý trik, jak toho docílit.

Profesionální kuchaři to znají moc dobře. Než je vůbec pustili k vaření, museli krájet cibuli. Hodiny, hodiny a hodiny. Dokud nebylo krájení tak rychlé, jako když střílíš z kulometu. My, domácí kuchaři, se s ničím podobným týrat nemusíme, o to pomalejší a obtížnější ale krájení je. Nedávno jsem narazila na parádní trik, který mi prozradila moje kamarádka. Abych získala z cibule jemné, tenké a dlouhé nudličky, nepotřebuji ani speciální struhadlo, ani žádný mixér nebo kráječ a dokonce se objedu i bez nože a prkénka.

Cibule je zázrak kuchyně

Tak prostá a obyčejná plodina, jakou cibule je, má předlouhou historii. Doklady o jejím použití se našly zaznamenané už na prastarých hliněných tabulkách psaných klínovým písmem starobylých Sumerů a zmiňuje se o ní také Bible a další písemné prameny ze starověké Indie, Číny nebo vznešeného Egypta. Ve skutečnosti byla vedle soli jedním z prvních ochucovadel, která lidé pro přípravu svých jídel používali. A to i ti z chudých vrstev.

Fotografie: Depositphotos

Kromě kulinářského použití je tato vrstvená bílá plodina hodnotná i jako přírodní lék. Po tisíce let se používala při léčbě nechutenství a zažívacích potíží. Pomáhá ale i proti aterioskleróze, vysokému krevnímu tlaku či různým zánětům v ústech či dýchacích cestách Tímto výčet nekončí, nicméně spokojme se s tím, že cibule je zkrátka malý přírodní zázrak.

Jak nakrájet cibuli na proužky

Když už jsme si pověděli, jaké úžasné poklady to vlastně do svých pokrmů přidáváme a v jak dlouhé tradici tím pokračujeme, prozradíme si k tomu, jak ji perfektně nakrájet. Teď nemluvíme o nasekání do guláše, kde se na nějaké ty nepravidelnosti příliš nehledí. Mluvíme o úhledných a pohledných, jemných a tenoučkých nudličkách, které použijete třeba do salátů nebo na ozdobení pokrmů. Ten trik se jmenuje: škrabka na brambory.

Fotografie: Depositphotos

Postup je snadný. Prostě oloupejte cibuli, odřízněte špičky a prostě ji škrabkou oškrábejte, dokud máte co škrábat. Všimněte si, jak krásné a pohledné proužky se mezi planžetami škrabky objevují. Celá práce trvá jen pár vteřin a výsledek je vždy perfektní. Škrabka totiž nikdy nedovolí odříznout kousek větší, než se do ní vejde. Proto získáte přesně stejné a pravidelné nudličky.

Zdroj: Jenata.blitz

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]