Celý život krájíte cibuli špatně: šéfkuchař ukázal jednoduchý trik, který to dokazuje

Fotografie: Depositphotos

Krájení cibule se může zdát být jako jednoduchá činnost, pokud to však chcete dělat správně, měli byste si nechat poradit zkušeným profíkem.

Cibule je v kuchyni učiněným zázrakem, bez kterého si drtivou většinu pokrmů ani nedovedeme představit. Stojí minimum peněz, a přesto dokáže z jídla vykouzlit výraznější pokrm. Dáváme ji téměř pod každé maso, do omáček, polévek, tataráku. Ne všichni však máme dar, abychom nakrájeli cibuli najemno. Cibule se nám rozjíždí a bojujeme s ní na prkýnku, přičemž nám tečou potoky slz. Jak nad cibulí vyzrát?

Jak se z cibule nerozplakat

Nevím, jak vy. Ale opravdu nesnáším krájení cibule. Většinou musím krájení několikrát přerušit, protože mi po tvářích tečou slzy a přestávám vidět. Po shlédnutí tohoto videa jsem si uvědomila, jak špatně jsem to celé roky dělala. Podívejte se, jak ji krájí britský šéfkuchař Gordon Ramsay. Celý trik přitom spočívá v detailu, který si většina lidí neuvědomuje.

Fotografie: Pixabay

Krájejte cibuli jako Gordon

Vaření je mým koníčkem, ráda připravuji večeře pro svou rodinu i přátele. Jedné věci se však vyhýbám: krájení cibule. Když přijde čas na samotné krájení, často někoho z rodiny požádám, aby to převzal. Jak je to strašně otravné, když vás pálí oči a slzy nepřestávají téct? Ve skutečnosti se někdy i vyhýbám receptům, které obsahují cibuli. Jenže jich moc není.

Ale zřejmě to nemusí být tak těžké. To proto, že slavný šéfkuchař Gordon Ramsay má super jednoduchý trik, jak se vyhnout všem těm nenáviděným věcem kolem krájení cibule. Jde o to vyhnout se kořenu cibule, který je přímou příčinou všech slz. Podívejte se, jak nakrájet cibuli bez slz. Nemůžu uvěřit, že mě to nenapadlo dřív! Až budu příště v kuchyni, hned to vyzkouším. Podělte se prosím se svými přáteli, protože je to opravdu velmi snadné!

Fotografie: Pexels

Zcela jednoduchý fígl

Zapamatujte si jednoduchou zásadu, že se nikdy neodkrojuje kořínek cibule. Cibuli jednoduše rozkrojte napůl podélným řezem a první polovinu začněte krájet kolmo k prkénku. Nůž by se měl ke kořínku co nejvíce přiblížit, ale zároveň ho nesmí zcela přetnout. V dalším kroku se provedou dva vodorovné řezy, opět stejným směrem. Nakonec proveďte drobné kolmé řezy, které cibuli promění v malé jemné kostičky. Prokrájíte se až ke kořínku, jehož účel držet jednotlivé vrstvy pohromadě tímto skončí, a můžete jej vyhodit.

Zdroj: Newsner

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]