Brambory můžete uvařit do deseti minut, existuje na to prostý trik

Fotografie: Unsplash

Je to jedna z nejčastěji používaných příloh vůbec. Vařené brambory jsou téměř v každém receptu a kde ne, tam se dají přidat. I když vaření často trvá dlouho, existuje snadný trik, jak to celé urychlit.

Brambory jsou zdravé, chutné, syté a z hlediska kulinářských úprav také neskutečně variabilní. Jejich příprava obvykle začíná tím, že se uvaří, což zároveň bývá tou časově náročnější činností. Obvykle zabere tak půl hodiny, než dosáhnete požadované měkkosti. Existuje několik osvědčených i mýtických tipů, které mají za cíl vaření urychlit. Zatímco některé jsou naprosto nefunkční až kontraproduktivní, jiné fungují bezpečně a s jistotou.

Co zaručeně (ne)funguje

Člověk by řekl, že vaření je fyzika, kterou prostě nejde urychlit. Kupodivu, tipů, jak urychlit vaření brambor, existuje víc, než by se mohlo zdát. Zatímco některé tipy fungují spolehlivě, jiné se vám mohou z hrnce s bramborami leda tak vysmát.

  • Kupříkladu pokus o zrychlení varu s pomocí soli je úplně mimo. Osolená voda má totiž bod varu ještě vyšší než ta neosolená, a proto naopak var vody oddaluje. Sice nepatrně, ale oddaluje.
  • Co naopak funguje, je rozkrájení brambor na co nejmenší kousky. Není divu, že nastrouhaná brambora se uvaří téměř v mžiku, zatímco ta v celku si musí nějakou tu chvíli v bublající vodě pohovět.
  • Jinou metodu založenou na přidání tuku, se nám dosud nepoštěstilo ověřit. Z hlediska logiky by však fungovat mohla. Tou je přidat do vody s bramborami kousek másla nebo kapku oleje. Tuk plovoucí na hladině by měl sloužit jako poklička a tím urychlit i dosažení bodu varu.
  • Zrychlit vaření brambor zvládne i použití opravdové pokličky. Jen je tady nebezpečí, že vám voda z hrnce velmi rychle uteče. Proto byste jej nikdy neměli přiklápět úplně a nechat vždy alespoň malou škvíru, kudy bude horká pára odcházet z hrnce ven.
Fotografie: Unsplash

Geniální trik na zrychlení varu brambor

Poslední trik považujeme za ten nejúčinnější a zároveň nejjednodušší. Možná si řeknete, jakto, že vás to ještě nenapadlo. Důležité je vzít co nejmenší hrnec a brambory zalít co nejteplejší vodou. A proto vezměte zvolený hrnec, nalijte do něj vodu a přelijte ji do rychlovarné konvice. Přiveďte ji k varu, mezitím vyskládejte brambory do hrnce a zalijte je vroucí vodou z konvice. Až pak je postavte na kamna. Budou uvařené do deseti minut.

Zdroj: Gotowanie

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]