Vařený vepřový bůček uděláte chutně a přitom jednoduše

Fotografie: Unsplash

I když se spousta lidí naučila tučné kusy od masa oddělovat a nekompromisně je vyhazovat do koše, stále je pro jiné lahůdkou.

Pokud máte také rádi bůček a jiné tučnější kousky vepřového masa, pravděpodobně vám tento tip na recept udělá radost. Níže popsaný pokrm je bohatý na živočišné tuky a bílkoviny, jeho chuť je přitom bohatá a vyvážená. Maso bude krásně jemné, měkké a opravdoví labužníci si zde přijdou na své. Pokud byste váhali, tak si buďte jisti, že vyzkoušením tohoto receptu neprohloupíte.

Fotografie: PxHere

Časem si poměr upravíte podle chuti

Asi nejdůležitějším krokem je vybrání správného kusu masa. Připravte si 1 kg vepřového bůčku, v němž bude poměr tučného a libového přibližně jedna ku jedné. Na toto množství vám bude stačit 1 litr vody, 8 až 10 lžic soli, 4 až 5 lžic krystalového cukru, paličku česneku, bobkový list a celý pepř. Poslední 2 ingredience nemají pevně stanovené množství, zde se nechává prostor vaší fantazii.

Fotografie: Unsplash

Cukr, sůl, pepř a bobkový list přidejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Mezitím si omyjete maso a oloupete česnek, který následně nakrájíte na tenké plátky. Jakmile začne voda vřít, vložíte do ní připravené maso s česnekem, přikryjete pokličkou a odložíte do chladné místnosti. Po 24 hodinách vložíte hrnec na odpoledne do lednice, pak už je bůček hotov.

Triky na jednoduší a lepší přípravu

Aby vepřové maso lépe natáhlo chuť česneku, můžete zkusit do bůčku udělat dírku nožem a celý stroužek nebo plátek vložit do ní. Stejně tak si můžete nechat trošku soli stranou a vmasírovat ji do masa. Větší část však musíte vysypat do vody, aby se v ní pořádně rozpustila a následně vpila do bůčku. Všechnu chuť totiž maso natáhne až ve chvíli, kdy bude odpočívat v lázni.

Fotografie: Pixabay

Po vytažení bůčku z lednice je lepší maso okamžitě nakrájet na tenké plátky slaniny. Ty pak rozprostřete na papír, dřevěné prkénko nebo někam jinam, kde mohou okapat. Takto se zbavíte přebytečné slané vody a bůček krásně vyschne. Je pak možné jej jíst samotný, přikusovat k němu pečivo nebo jej zakomponovat do dalších chutných receptů.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]