Držitel Nobelovy ceny sdílí, jak vařit těstoviny za méně peněz. Italští šéfkuchaři jsou překvapeni

Těstoviny jsou jedno z nejlepších jídel, když máte omezený rozpočet. Tato italská delikatesa je dostupná, a navíc uvařená během pár minut.

Laureát Nobelovy ceny Giorgo Parisi se však ocitl sám v horké vodě, tedy metaforicky. Když se podělil o svůj způsob vaření těstovin, který šetří peníze, dostal se do hledáčku italských šéfkuchařů. Ukazuje se totiž, že si tuto lahůdku můžete dopřát a ušetřit ještě víc díky lehké změně metody vaření. Nejběžnější způsob totiž zahrnuje přivedení vody k varu ještě před přidáním těstovin. Pak je jednoduše necháte na sporáku, dokud nejsou hotové.

Kouzlo s délkou a teplotou

Existuje ale odlišný způsob, který vás bude stát méně energie a stojí za ním právě zmíněný nositel Nobelovy ceny za fyziku. Místo toho, abyste nechali sporák na vysoké teplotě, doporučuje kvantový teoretik Giorgo Parisi ho úplně vypnout. Ačkoli tento postup už zpopularizovali další vědci, nevyhýbá se mu ani četná kritika. Parisi je ale přesvědčený, že stojí za zkoušku. Jeho postup sdílel na Facebooku i Alessandro Busiri Vici.

Ten navrhl, že není třeba se držet metody intenzivního varu, ale jakmile ho voda dosáhne, jednoduše dejte na hrnec poklici. Počkejte ještě o minutu déle, než byste čekali normálně, pak jídlo normálně servírujte. Podle Parisiho je klíčové hlavně zakrýt hrnec či pánev a předejít tak jakýmkoli tepelným ztrátám. On sám tak preferuje ponechání sporáku na nízké teplotě, dodal ale, že Viciho metoda funguje také. Energie je pak nejspíš zapotřebí ještě míň.

Debata kuchařů a uznání

Ne každý je ovšem fandou tohoto triku, který dokonce rozdělil italské kuchaře. „Pamatuju si to dobře z domu svých rodičů. Plynová láhev došla právě při vaření špaget,“ prohlásil Antonello Colonna pro italské noviny La Republica. „A když se to stalo, měli jsme problém, protože konzistence jídla byla ohrožena.“ „To by byla katastrofa,“ dodal mezitím šéfkuchař Luigi Pomata. Další experti se ovšem Parisiho metody zastávají.

penne v hrnci

Podle odborného stanoviska Davida Scabina pro stejný list: „Parisi má pravdu a těstoviny se skutečně dají vařit tímto způsobem, tedy s vypnutím sporáku.“ Mohlo by se zdát, že o nic moc nejde. Nicméně pro Italy jsou právě těstoviny prakticky národním pokladem. Takže diskuse o tom, jestli jsou uvařené dobře nebo ne, u nich hrají skutečně velkou roli. Ovšem v některých případech lze asi slevit z perfekcionismu, a pokud je cesta, jak ušetřit, využít ji.