Přidejte 3 lžíce obyčejného stolního oleje do těsta na jakýkoliv koláč. Výslednou chuť změní k nepoznání

Fotografie: iStock

Obyčejný jablkový koláč povýšíte na novou úroveň jednou úplně obyčejnou přísadou, kterou máte neustále po ruce. Díky tomu bude křehčí a voňavější, než kdy dřív.

Není nic hřejivějšího než ještě teplý jablečný koláč vonící skořicí do chmurného deštivého dne. I když jeho kvalita závisí do velké míry na ovoci, celkové vyznění má na svědomí použité těsto. Nejchutnější je těsto křehké, které navíc vylepšíte tak, že k němu během přípravy přidáte tři nebo čtyři lžíce jedné zvláštní, avšak obyčejné přísady.

Klíče k úspěchu: rychlost a tuk

Existuje spousta snadných a lahodných moučníků. Mezi všemi ale vyniká právě jablkový koláč, který je i přes nemnoho použitých přísad jedním z těch nejchutnějších, které si můžete doma upéct. Doplněný o kopeček šlehačky, vanilkové zmrzliny či zakysané smetany je prostě neskonalý! Základem je přitom vždy mouka, máslo, cukr, vejce a prášek do pečiva. To vše zpracované tak rychle, jak jen to jde.

Základem správné konzistence těsta je totiž nenechat máslo roztát. Nikdy. Za žádnou cenu. Pokud se vám to stane, koláč nebude držet pohromadě a na talíř ho dostanete ve formě hromady drobků. Konzistenci těsta lze ale vylepšit. Stačí přidat při hnětení tři nebo čtyři lžíce obyčejného stolního oleje. Díky tomu bude výsledek mnohem křehčí a také chutnější.

Fotografie: Freepik

Recept na nejlepší domácí jablečný koláč

  • Hladká mouka – 2 hrnky
  • vejce – 1 ks
  • máslo – 250 g
  • prášek do pečiva – 2 lžíce
  • moučkový cukr – 3 lžíce
  • vanilkový cukr – 2 balíčky
  • krystalový cukr – 4 lžíce
  • skořice – 1 lžička
  • jablka – 1,5 až 2 kg

Mouku s práškem do pečiva prosejte do mísy s nakrájeným máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem a vše vyšlehejte spolu s vajíčkem. Uhnětené těsto rozdělte na dvě části, které nechte ve fólii půl hodiny chladit. Chladné těsto vyválejte, vložte jej do formy a dejte péct na 190 °C asi 30 minut.

Fotografie: Pixabay

Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a na pánvi opékejte s vanilkovým a krystalovým cukrem, dokud se neodpaří přebytečná voda. Nakonec přidejte skořici a nechte vychladnout. Touto směsí pak naplňte upečený korpus, navrch nahrubo nastrouhejte zbylé těsto a dejte do trouby ještě dalších 30 až 40 minut dopéct. Po vychlazení posypejte moučkovým cukrem a doplňte kopečkem šlehačky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]