Nejrychlejší a nejjednodušší jablečný koláč na plech ze základních surovin

Jablkové koláče jsou jedny z nejchutnějších vůbec. Některé jsou ale docela složité, takže se jejich přípravy začátečníci bojí. Tento recept je jiný. Snazší už ani být nemůže.

Jablkový koláč na plech vyniká mezi jinými zejména svou jednoduchostí. Je to jeden z těch rychlých moučníků, které můžete připravit, když už návštěva podupává na zápraží a hladí si bradu, co že jste připravili dobrého za pohoštění. Navzdory rychlosti a jednoduchosti je přitom koláč velmi jemný a jeho chuť je uspokojující. Proto se jedná o recept, který je dobré si zaznamenat, protože si můžete být jistí, že se určitě bude hodit.

Na jablkový koláč na plech budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 80 g másla
  • 200 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 2 jablka
  • moučkový cukr na posypání

Návod na přípravu

Vyklepněte do misky tři vajíčka a zasypejte je cukrem. Metličkou obojí dobře prošlehejte a promíchejte, aby se cukr rozpustil. Máslo roztavte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku ve vodní lázni a přidejte ho k oslazeným vajíčkům. Tenkým pramínkem za stálého míchání pak přilévejte také mléko.

Hladkou mouku spolu s práškem do pečiva prosejte přes jemné sítko, abyste se zbavili zatvrdlých hrudek a postupně je přidávejte k vaječné směsi. Bez ustání míchejte a vytvořte hladké a polotekuté těsto. Jablka oloupejte a zbavte je jadřinců.

Čistou dužninu nakrájejte na kostky a vsypte je do mísy s těstem. Vše dobře promíchejte a vlijte do plechu na pečení vyloženého pergamenovým papírem. Ideální velikost plechu na množství surovin by měla být okolo 27 x 18 centimetrů.

Povrch koláče urovnejte stěrkou do roviny a vložte ho do trouby předehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 35 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Jestliže bude suchá, můžete koláč vyndat z trouby. Pokud na ní budou ulpívat mokré kusy těsta, je třeba jej ještě dopéct. Hotový koláč nechte zchladnout, jeho povrch posypejte přes sítko moučkovým cukrem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]