Jednoduchý jablkový koláč, který zvládnete připravit do 5 minut a bez složitého vážení

Pokud chcete upéct něco sladkého, ale nemáte moc času je tento koláč ideální řešení. Recept je opravdu jednoduchý a příprava vám zabere jen pár minut. 

Nemáte moc času a chystá se k vám na nečekanou návštěvu někdo z rodiny. Potřebujete tedy upéct něco rychlého a jednoduchého, aby měla návštěva něco ke kávě. Vyzkoušet můžete tento báječný jablečný koláč. Příprava vám zabere pár minut a upečený je asi za půl hodiny. Navíc se nemusíte zdržovat vážením, což vám práci celkem urychlí. Jako odměrku na ingredience použijete hrnek, ten by měl mít něco okolo 200 ml. Skvěle se hodí například sklenice od marmelády.

Ingredience na koláč

Koláč je opravdu jednoduchý a rychlý. Většinu surovin máte běžně doma v kuchyni. Nebudete tedy potřebovat žádné speciální ingredience. Na koláč budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • ½ hrnek cukru
  • ½ hrnek mléka
  • ½ hrnu oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 4 ks větších jablek
  • dle chuti skořici

Příprava těsta na koláč

Do misky rozklepněte vajíčka, přidejte obyčejný i vanilkový cukr a špetku soli. Za pomoci mixéru nebo metličky vyšlehejte. Šlehejte dokud se vám vajíčka krásně nenapění a dokonale se nerozpustí všechen cukr. Nalijte mléko a dále také olej a pokračujte ve šlehání, postupně přidávejte prosátou mouku s kypřícím práškem. Místo oleje můžete použít i rozpuštěné, ale vychlazené máslo. Těsto míchejte dokud nebude krásně hladké a bez hrudek.

Pečení koláče

Omyjte a nakrájejte jablka na menší kostičky. Pokud nechcete jablka loupat, nemusíte. Připravte si zapékací mísu nebo menší pekáč. Vymažte ho máslem a vysypte hrubou moukou, lze ho i vyložit pečícím papírem. Do nádoby dejte připravená jablka a zalijte je těstem. Jablka můžete dle chuti posypat skořicí. Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C a pečte přibližně 30 minut, dokud nebude mít koláč krásně zlatavou barvu.

Než vyjmete koláč z trouby, můžete se ujistit pomocí špejle, že je správně propečený. Píchněte do něj špejli, jestliže na ní nezůstane přilepené těsto, je koláč hotový. Poté můžete koláč vyndat z trouby.

Před podáváním nechte koláč vychladnout. Hodí se například jako dezert pro nečekanou návštěvu nebo i jako skvělá sladká snídaně. Před servírováním koláč posypte moučkovým cukrem a ozdobte čerstvě vyšlehanou šlehačkou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]