Lahodný předkrm z cukety připravený v troubě

Cuketa je velmi oblíbenou zeleninou a to hlavně v létě, kdy je její úroda tak velká, že ji mnohdy nestačíme zpracovat. Máme pro Vás recept na jednoduchý předkrm, který zvládne i začátečník. 

Jedná se o druh tykve, který svým vzhledem připomíná okurku. Její chuť už ale není tak výrazná a její možnosti zpracování jsou mnohem rozmanitější. Ideální je například na grilování, ale i jako lehká příloha. Je velmi oblíbeným druhem zeleniny a to hlavně proto, že ji zvládne vypěstovat i méně zdatný a zkušený zahradník. Pro konzumaci jsou mnohem lepší cukety menšího vzrůstu. Ty, které nám vyrostou více si naopak můžeme schovat na další rok a využít její semínka pro nové rostliny. 

Jednoduché a chutné zpracování

Velké množství cukety, které najednou sklidíme, nám ale vytvoří problém. Nevíme si najednou rady s tím, jak takové množství cukety zpracovat. Nejčastějším receptem, který se z cukety dělá je smažená cuketa se zakysanou smetanou. My se ale v následujícím receptu podíváme na to, jak se z cukety dá připravit lahodný předkrm a to do 45 minut. Většinu práce za nás ještě udělá trouba, takže se jedná o pokrm nejen chutný, ale také nenáročný.

Na jeho přípravu budeme potřebovat 2 ks cukety a to v menším provedení, ideálně kolem 15 cm. Dále si připravíme 3 stroužky česneku, 4 lžíce citronové šťávy a 1 lžíci agávového sirupu. Na dochucení následně použijeme standardní koření jako je sůl, pepř, olivový olej a provensálské bylinky. Cuketu si nejprve důkladně očistíme a pokud nám vadí slupka, tak i oloupeme. V našem receptu ale ničemu nepřekáží a u mladé cukety je snadno stravitelná i ona.

Předkrm lze podávat i teplý, i studený 

Opláchnuté cukety následně nakrájíme na kostky střední velikosti. Jelikož pracujeme s mladou, nepřezrálou cuketou, zpracujeme ji i včetně vnitřní části. Pokud bychom ale používali starší a větší cuketu, je lepší vnitřní dužinu i se semínky vydlabat. Mohla by totiž nepříjemně ovlivnit chuť celého našeho pokrmu. Připravíme si plech na pečení a ten buď potřeme nebo na něj umístíme pečící papír. Na ten následně nasypeme nakrájenou cuketu, pokapeme olivovým olejem a dochutíme. 

Na dochucení můžeme použít sůl, pepř, ale vhodné jsou i provensálské bylinky. Plech s cuketou následně vložíme do trouby předehřáté na 200 ° C a pečeme po dobu 30 minut. Mezitím si v malé misce smícháme citronovou šťávu, česnek, 2 lžíce olivového oleje a agávový sirup.

Vzniklou směs následně osolíme a opepříme. Jakmile je cuketa hotová, vyndáme ji z trouby a potřeme připraveným dresinkem. Posypat ji ještě můžeme zelenou cibulkou, ta totiž s cuketou vytvoří krásný chuťový kontrast. 

Zdroj: Sovkusom

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]