Efektivní čistící fígl promění mastné rošty v troubě na zářivě nové

Fotografie: Freepik

Bez trouby si už řada hospodyněk nedokáže představit své kulinářské počínání. Důležitá je však i její pravidelná očista. Nezapomínejte při údržbě i na vnitřní rošty, na kterých se mohou snadno kusy jídla připalovat. Aby tento proces nebyl tak složitý, usnadníme vám jej následujícími tipy. Pojměte úklid skutečně efektivně a prakticky.

Jak postupovat při čistění roštů u trouby?

Aby vaše rošty v troubě opět zářily čistotou, postupujte dle těchto kroků:

  • K ruce si vezměte jakýkoliv starý velký hadr, nebo ručník a vložte jej na dno dřezu nebo vany (tak zabráníte případnému poškrabání povrchu).
  • Pak na tkaninu položte znečištěný rošt a dřez či vanu naplňte horkou vodou, aby kov nevyčníval.
  • Nyní je na čase si vytvořit čistící směs: smíchejte třetinu lžičky pracího prášku s prostředkem na nádobí nebo jedlou sodou. Směs pak vsypte do vany či dřezu, dobře ve vodě rozmíchejte a nechte působit na rošty asi čtyři hodiny.
  • Po uplynutí této doby vypusťte vodu a rošty otřete houbičkou na nádobí. Nepoužívejte abrazivní prostředky, abyste povrch nepoškodili.
Fotografie: Pixabay

Jaké další metody mohou pomoci vyčistit rošty v troubě?

Pokud vás nijak nezaujal výše uvedený způsob čistění roštů, můžete vyzkoušet i následující metody:

Připravte si čistící pastu ze sody bikarbony a tekutého mýdla. Tu pak naneste na povrchu roštů a nechte působit. Po hodině až dvou rošty opláchněte octem, a nakonec teplou vodou.

Až budete příště vařit kávu, nevyhazujte sedlinu. Ta může k čištění roštů také přispět. Má totiž mírně abrazivní účinek, avšak kovový povrch nepoškodí. Rošty je rovněž možné namáčet do vařené kávy (roztoku).

Fotografie: Pixabay

Umístěte do trouby misku z varného skla, kterou naplníte vodou s dostatkem citronové šťávy lze přidat i dužinu). Spotřebič nechte zahřívat asi 30 minut, aby se tekutina začala odpařovat.

Vzniklá pára perfektně uvolní nečistoty na roštech, které nejlépe ještě zahřáté očistěte houbičkou nebo hadříkem. Kromě toho citron provoní vnitřní část trouby, a to je určitě benefit!

Fotografie: Freepik

Do boje proti nečistotám s amoniakem. Čpavek připečené nečistoty také skvěle uvolní z roštů trouby. Stačí jej aplikovat na celý jejich povrch pomocí rozprašovače a nechat působit, pak jen rošty opláchnete důkladně teplou vodou a je to. Nezapomeňte se při práci s amoniakem chránit! Vhodné jsou rukavice, štít i respirátor. Místnost, kde údržbu provádíte, řádně větrejte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]