Čištění trouby snadno díky jednoduchým postupům a domácím přípravkům

Čištění trouby je obecně činností, kterou moc lidí rádo nemá. Proto se podíváme na postupy a metody, jak si vše usnadnit. Stačí pár minut a trouba může být opět jako nová. A to bez drahé chemie, která se běžně prodává v obchodech. Ta nemusí být vždy tou správnou volbou.

Základní fakta na úvod

Pamatujte, že čištění trouby má svá pravidla. Obecně platí, že když se do toho pustíte hned po pečení, tak vše půjde podstatně lépe. Také pamatujte na to, že vaším přítelem je určitá vlhkost. Hodí se dát do trouby nádobu s vodou a zapnout jí na 50 stupňů na dobu asi 15 minut. Vlhkost z vody se uvolní a nečistoty povolí.

Také pozor na to, jaké pomůcky používáte. Zapomeňte na drátěnky, které by mohly houbu poškodit. Ideální jsou hadříky, houbičky nebo plastové kartáče. Důležitá rada je spojena také s tím, že když troubu dočistíte, měli byste ji opláchnout čistou vodou a nechat vyvětrat.

Použijte jedlou sodu

Jdeme na první metodu, na kterou bude potřeba jedlá soda. Základem je půl hrnku jedlé sody a trocha vody. Vše smíchejte dohromady na silnou a přitom přírodní čisticí pastu. Pomocí hadříku ji naneste dovnitř trouby a nechte ji působit klidně až 12 hodit. Potom navlhčenou houbičkou troubu vyčistěte a poté otřete mokrým hadříkem.

Použijte kyselinu citronovou

Druhá metoda využívá kyselinu citronovou. Základem je voda, ve které ji rozpustíte. Vodu nalijte do plechu nebo zapékací mísy a tu dejte do trouby. Tu zapněte na 200 stupňů a nechtě ji asi 40 minut běžet. Potom vypněte a nechte vlhkost uvnitř, ať koná svou práci. Následně trouby otevřete a uvolněné nečistoty otřete hadříkem.

Použijte čpavek

Poměrně zajímavou metodou je použití čpavku. Jeho zhruba 200 ml rozmíchejte v jednom litru vody. A postupujte stejně, jako s kyselinou citronovou. Dejte nádobu s vodou do trouby, tu zapněte a nechte vlhkost, ať se postupně uvolňuje do prostoru. Potom nečistoty otřete.

Použijte mechanické čištění

Výše zmíněné varianty je vhodné kombinovat také s mechanickým čištěním. A to v případě velmi odolných skvrn. Na čištění trouby lze použít drsnější stranu houbičky, kartáč s plastovými štětinami, ale třeba také zubní kartáček, který se dokáže dostat i na hůře přístupná místa.

Fotografie: Pixabay, Shutterstock

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]